Спасяват Чудомирови ръкописи в риск

„Картините на Чудомир и съпругата му Мара Чорбаджийска вече са дигитализирани, както и целият снимковия фонд на музея“, съобщи директорът на Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък Добрина Матова. Тя уточни, че е закупен софтуер, в който въвеждат мета данните на всички снимки, след което чрез търсачки ще могат да бъдат откривани фотоси на различни принципи.

„Служебната ни библиотека е вкарана изцяло в електронен каталог и продължаваме да я попълваме. В момента библиотеката на Чудомир също вкарваме в електронен каталог, а тя ще стане и онлайн достъпна, което ще даде възможност на всички хора от всички краища на света да влязат и да видят какво е чел Чудомир, от какво се е интересувал“, посочи още Матова.

Тя разказа и че започва дигитализирането на всички ръкописи на писателя художник, които са в риск от изличаване.

„Чудомир е пишел с молив и с течение на годините страниците избледняват и ще дойде време, дано да не дойде, ние ще имаме само листове. Единствено дигитализирането на ръкописите ще ги запази във времето“, подчерта Добрина Матова. Тя обяви още, че през 2024 г. музеят ще има Дигитална архивна колекция и Дигитален хъб „Чудомир“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram