Румен Петков показа своите „Срещи“ с корени, традиции и изконни ценности

В новата самостоятелна изложба „Срещи“ на Румен Петков, с която публиката има възможност да се срещне до 6 март в Художествена галерия, Казанлък, са представени творби създадени през отминалата година. Време, в което бяхме принудени да се изолираме от обществото, природата, хората. В дни, в които физическата свобода се оказа просто илюзия. Но тази липса, отсъствие, провокира свободата на духа. И тъкмо посредством нея творецът материализира своите сънища и мечти. Разказва ни приказки и сам на себе си дава израз на вечния стремеж към съвършенство.
В това трудно и странно време всеки артист имаше потребност да потърси, да срещне своите опора и вдъхновение. А какво по-силно и вечно от българските корени и традиции, от народните вярвания и изначалните християнски ценности. Тъкмо там Румен Петков открива своята сила и вяра, от които се раждат творби като „Букви“, „Лазарки“, „Хоро“, „Илинден“, „Св. Георги“, „Кръщаване“, „Светилници“, „Шевица“ и др. Друг източник на вдъхновение и на усещане за свобода, е общението с изкуството във всичките му форми. Факт потвърден от цикъла „Музиканти“, представен в тази изложба.
От срещата с традиционни, но и с включването на нови материали, както и от лекотата да борави с тях, Румен Петков развива и интерпретира идеите си. По този начин той постига един различен и изненадващ резултат, едно ново внушение.

Румен Петков е роден на 3 октомври 1955 г. в Попово. Завършва техникум по керамика в родния си град. Продължава образованието си във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Там посещава ателиетата по скулптура, графика, живопис и приложно изкуство. През 1980 г. се дипломира в специалност „Декоративно-монументални изкуства“ при професор Никола Гелов. От 1981 г. се установява в Казанлък. Работи в областта на живописта, акварела и графиката. От 1991 г. е член е на секция „ Живопис“ при Съюза на българските художници. Участва в много колективни, регионални и национални изложби. Повече от 30 са самостоятелните му експозиции в страната.

По материали на Художествена галерия, Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram