Пожарникари и полицаи излизат на протест

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите организира протест на 19 февруари заради бюджета и готвените промени в МВР. С пост във фейсбук от късно снощи от „Огнеборец“ съобщават, че решението е взето на заседание на управителния съвет на синдиката, състоял се в преди два дни. От същото решение става ясно, че униформените не са съгласни с текстовете в бюджета, които касаят перата „персонал“ и „капиталови разходи“.

От УС обясняват в решението си до членовете, че протестът е и заради неяснота, генерирана от изказвания в медиите на политици, „упражняващи се на тема реформи в МВР“.
Идната събота протестът ще е на пл. „Независимост“, посочва БТА.

От синдикалната федерация на служителите в МВР също ще протестират. Инициативите започват в сряда на регионално ниво, а общият протест на този синдикат е на 20 февруари (неделя).

В съобщение до медиите от федерацията посочват, че в предложения проектобюджет не са отчетени инфлацията, довела до ръст на цените, задълбочената диспропорция в заплащането в различни ведомства от сектор „Сигурност“ довела до изоставане на служителите в МВР с 15 на сто, допълнителната натовареност на работещите в МВР с охраната на провеждани в държавата избори за представители в НС, засилващата се мигрантска криза, довела до увеличаване на ангажиментите на МВР по овладяването й.

От синдиката са на мнение, че в предложения бюджет не е предвидено финансово обезпечение за изготвяне на функционален анализ на МВР в първите 6 месеца на управление, който да доведе до цялостна и нова визия за функциониране на ведомството.

Източник: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram