РЗИ: Мобилни екипи тръгват по селата, желаещите да се имунизират намалели

До този момент в област Стара Загора са поставени 47 227 дози ваксини. Това беше отчетено от здравните власти на срещата с кметове и зам.-кметове на общините от областта пред областния управител Иван Чолаков. Основната тема на срещата беше ваксинирането на населението срещу COVID-19. Статистиката показва, че в областта около 40 процента от населението е с поставена поне по една доза ваксина или е с преболедувана коронавирусната инфекция.

В Старозагорска област са разкрити 10 пункта за ваксиниране, като извън Стара Загора пунктове има и в Казанлък, Чирпан и Гълъбово. В последните 2 седмици обаче се забелязва спад на желаещите да се имунизират. За да стигне ваксината до максимално количество хора, от РЗИ са решили да разкрият мобилни екипи. Те ще ходят на място, в малките и отдалечени от градовете населени места, където има възрастни и трудно подвижни хора. Във връзка с това, от РЗИ помолиха кметовете да изготвят списъци на желаещи да се ваксинират по селата, за да могат мобилните екипи да достигнат до всички.

Като проблем във ваксинационната кампания бе посочена и почти нулевата активност на малцинствените общности. Ганчо Илиев от неправителствената организация „Свят без граници“ обясни, че броят на ваксинираните бавно расте заради изискванията на много европейски държави за наличие на имунизационен сертификат при влизане в страната, но в населението има страх и незнание. Той предложи да се направят срещи между представители на РЗИ, неформалните лидери на тези общности и здравните медиатори с цел разясняване на ползите от ваксинирането.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram