Представянето на „Разпилени спомени“ на акад. Дечко Узунов води в родния му Казанлък проф. Аксиния Джурова

По повод 125-годишнината на акад. Дечко Узунов изкуствоведът проф. Аксиния Джурова ще дари дневника на художника в колекцията на Художествена галерия – Казанлък, за да се превърне той в интегрална част от представителната изложба „Натрупвания“ в Къща музей „Дечко Узунов“ в Казанлък.

Проф. Аксиния Джурова, е и жената, която може да говори от първо лице единствено число за Дечко Узунов, защото те са свързани с дългогодишно приятелство. И нещо по-важно – именно проф. Джурова е човекът на чиято прозорливост дължим факта, че художникът освен цялото си творчество ни завещава и своеобразен дневник със свои размишления от последните години на житейския си път.

На 21 февруари, в навечерието на рождения ден на художника, от 17:30 ч. в Художествена галерия – Казанлък ще е и първото събитие от цикъла от мероприятия, с които тази година си припомняме наследството и изпълнения с безчет перипетии житейски път на Дечко Узунов. В рамките на предстоящата среща-разговор наши специални гости ще бъдат изкуствоведките Аделина Филева и Аксиния Джурова.

Представянето на книгата се очаква с подчертан интерес „Разпилени спомени“, събитието се реализира в партньорство с Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, които съвместно с Художествена галерия – Казанлък издават в пълния им обем записките-размишления на художника. Книгата е придружена и от коментар на проф. Аксиния Джурова и нейните интервюта с Дечко Узунов през годините. Изданието ще бъде представено за първи път в рамките на предстоящата среща-разговор, а до дни се очаква да бъде разпространено в книжарската мрежа в страната.

Не къде да е, а именно в родния град Казанлък, стартира мащабната програма по отбелязването на 125-годишнината от рождението на художника Дечко Узунов. Една фигура, която днес е мярка за големите стойности в историята на българското изкуство.

Инициативата по съвместното отбелязване на тази респектираща годишнина е на г-жа Аделина Филева – директор на Софийската градска художествена галерия и дългогодишен изследовател на творчеството на художника. Проектът се организира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и Българска телеграфна агенция.

По текст на Художествена галерия – Казанлък

Снимка: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram