Полски фермери отново блокират пътища по границата с Украйна

Фермери в Полша възобновиха блокада на около 100 пътища към украинската граница днес сутринта в знак на протест срещу „безконтролния“ внос и с искане за промяна на земеделската политика на ЕС, предаде АФП. От седмици полски фермери не допускат камионите с украински стоки да влизат в страната им заради „несправедлива конкуренция“ с по-евтиния внос от съседна Украйна.

В цяла Европа гневни земеделци протестират срещу повишаващите се цени, по-високите цени на горивата, бюрокрацията и затягащите се екоизисквания на ЕС на фона на задаващата се Зелена сделка. 

Десетки трактори поеха към Рики, град на около 100 км югоизточно от столицата Варшава, за да блокират магистрала, която води към Украйна.

Фермерите, развели полски флагове, настояват да „Спре безконтролния наплив на украински стоки“ и предупредиха, че „Фермерството загива малко по малко“.

Пътищата към Полша, страна член на ЕС, са ключови за Украйна и в частност за земеделието ѝ, след като руската инвазия през 2022 г. усложни големите търговски маршрути през Черно море, отбелязва АФП.

Източник: БНР, „Гласове“ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram