Повече са пожарите тази година

Зачестяват сигналите, на които реагират служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. През първите 6 месеца на годината техният брой е 369, което е с 60 повече от същия период на миналата година, съобщи в студиото на Радио Стара Загора началникът на Районната служба главен инспектор Антон Колев. 60 процента от сигналите са за възникнали пожари като повечето от тях са без материални загуби, допълни Антон Колев.

„Средно за 24 часова смяна до сега се е реагирало на два сигнала. В последните две седмици се реагира на 6-7 сигнала и дори 8. В предишни години през лятото е имало дежурства с 12-15 сигнала“, коментира той. 

До момента има само един подаден сигнал за горски пожар на територията на Районната служба, каза още Антон Колев. Зачестяват обаче случаите на запалени автомобили като от началото на годината пожарникарите са реагирали на 9 такива сигнала. Продължава и контролната дейност на противопожарната безопасност в социалните домове, която според новите правила се осъществява всеки месец, а не както досега на три, припомни Антон Колев.

Главен инспектор Антон Колев отново напомни при излизането сред природата в следващите месеци да не се използва открит огън или ако това се налага да става отговорно. „Статистиката показва, че 90% от пожарите, които възникват са причинени от хората. И то не от деца, а от възрастни хора, които допускат груби нарушения на правилата за пожарна безопасност“, допълни той. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram