Плачков ще „отглежда“ публика в Казанлък

Имам намерение да „отгледам“ театрална публика в Казанлък, каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Казанлък Веселин Плачков, временно изпълняващ длъжността директор на местния Общински театър „Любомир Кабакчиев“. Темата на събитието беше какви са плановете, които актьорът има за новия театрален сезон и за бъдещото развитие на културната институция. 

С колегите имаме обща яснота за предстоящата концепция, обясни Плачков. Екипът на театъра ще заложи на не голям брой заглавия, но ще се опита всички творчески продукти да бъдат конвертируеми и да могат да обикалят не само региона, но и цялата страна. Той подчерта, че е много важно таргетирането на отделните публики. Според Веселин Плачков приоритет е да се обърне внимание на децата в детските градини. „Иска ми се не само тук, но и в цялата страна да бъде прекратена практиката да се играе в пространства в детските заведения и да се направи организация децата да влизат в театралния салон и това е първото, на което ще заложа“.

Той каза, че още в началото на септември ще организира среща и с преподаватели от средните учебни заведения, тъй като учениците са много важни като публика. На тази среща той иска да бъде обсъден репертоар, съобразен с учебния материал. Плачков смята, че това ще спомогне и за мотивацията на учениците за четене. Той подчерта, че поставянето на подобен тип материали в театъра не трябва да бъде архаично, но и не е редно да е самоцелно осъвременено. По негово мнение правилният начин е запазване на езика и осъвременяване на взаимоотношенията така, че децата да се почувстват съпричастни с това, което се случва на сцената. 

Веселин Плачков обясни, че внимание ще бъде обърнато и на възрастната публика. Той сподели, че макар и трудно като организация, вече има план да работи с много добри български режисьори, а в началото на септември ще обяви и програмата за предстоящия сезон. 

Веселин Плачков има за идея да въведе позабравената форма на кафе-театъра или кабарето. Той подчерта, че това няма да бъде някаква „опошлена“ форма, а по-скоро нещо, което да направи артистите в театъра по-близки до своята публика. „Смятам, че трябва да направим така, че казанлъчани да сложат местния театър преди всички гостуващи“, коментира той и сподели, че е респектиран от адаптивността и таланта на местните актьори. Плачков изрази надежда тази нова форма, която ще се опита да въведе, да ангажира зрителя и да го направи по-близък до театралното изкуство. 

Плачков посочи, че задължително театърът ще продължи да играе в „Алиуловата къща“, но има и други места, които според него трябва да бъдат използвани. По негово мнение Долината на розите и тракийските царе е място, което има своя собствена атмосфера и драматургия и разполага с всичко необходимо, за да се създадат много пищни и красиви спектакли. Той обясни, че продължава и съвместната работа с етнографски комплекс „Дамасцена“ в село Скобелево, където е намерил съмишленици. Комплексът е и спонсор на последния спектакъл на Веселин Плачков и Мариана Попова „Виновни“, който казанлъшките зрители ще могат да видят на сцената на Народно читалище „Искра – 1860“ на 19 юли. 

Плачков сподели, че се надява на подкрепата на местния бизнес за реализиране на някои от идеите си и че до момента е срещнал много положително отношение. Той подчерта, че са изключително важни усилията на Община Казанлък да подпомогне работата на местния театър, за което той е много благодарен. „Никой от нас няма заслуга за създаването на този театър, но ние сме отговорни той да бъде развиван“, посочи той. Той отправи молба към жителите на Казанлък да дават своята обратна връзка към екипа на театъра и да споделят какъв тип представления предпочитат да гледат. Според Плачков изграждането на взаимоотношения с публиката е взаимен процес и той подчерта, че ще работи активно в тази посока. Според него след всяка премиера публиката трябва да остане с актьорите и да се покаже взаимно уважение. 

Веселин Плачков обобщи, че в репертоара на театър „Любомир Кабакчиев“ за предстоящия сезон ще има гама от различни жанрове, които максимално да удовлетворят потребностите на публиката. „Ще включим всички наши драматурзи и творци, за да могат децата да усетят силата на словото. Ще има и представления, които касаят общочовешките теми и задават повече въпроси, както и дълбоко концептуални, които да бъдат лицето на театъра и да представят екипа по фестивали“, посочи той.

Според него театърът трябва да бъде проводник на всичко, което е изкуството, включително на срещи с различни творци, представяния на книги и музика. Той обясни, че макар и трудно, ще направи всичко възможно театърът да бъде отворен всяка вечер, за да може публиката в града да знае, че винаги има нещо ново и интересно. 

Плачков коментира и пандемичната обстановка и сподели, че обмисля организацията при евентуален нов локдаун. Възможна е промяна на датите за почивка на театралния екип, за да се използва максимално времето, в което да се представят постановките пред публика. 

Веселин Плачков засегна темата за отношението на държавата към изкуството и образованието и напомни, че този въпрос е коментиран от председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Според Плачков ако не се отдели повече внимание на културата още през следващия месец, много културни институти ще бъдат доведени до фалит. По думите му това са проблеми, които имат нужда от спешни решения, защото „когато културата и образованието бъдат поставени на колене, вече няма държава“. Веселин Плачков смята, че са необходими промени както в сферата на финансирането, така и на определени стратегии, засягащи не само театъра, но и културата като цяло.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram