Павел баня подготвя  „Чудото” и „Старци в Турия”

Тази година Чудомировите празници в Павел баня се очертава да са много по-различни и обхващащи още по-широк кръг от хора, любители на изкуството и по-специално – на театралното изкуство.

За първи път в историята на дните, посветени на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Община Павел баня организира Национален фестивал на комедийните спектакли „ЧУДОТО”, който започва на 23 март (събота) т.г. В екипа, работещ по провеждането на дългоочакваното събитие, е актьорът и режисьор Николай Урумов, който е селекционер на спектаклите. В продължение на седмица курортният град ще е домакин на първото по рода си и мащабите си събитие, посветено на писателя-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който е родом от павелбанското село Турия. Фестивалът ще има конкурсен характер. Наречен е на артистичния псевдоним на твореца – „ЧУДОТО“, тъй като така са се обръщали накратко към него близките и приятелите му.

В следващите дни Община Павел баня ще обяви в детайли програмата на I-вия Национален фестивал на комедийните спектакли „ЧУДОТО”, които са част от Чудомировите празници. Те ще бъдат тържествено открити с представяне книгата-албум на Гергана Подскочиева – Гечева – родственик  на емблематичния писател – хуморист, „Спомени от миналото – Къщите на Павел баня”. Събитието е планирано за 22 март (петък) от 17:30 ч. в зала „Младост” при НЧ „Напред 1903” – гр. Павел баня. Ще прозвучат и изпълнения на Класа по класическа китара при НЧ „Възродена Искра” с преподавател Стефан Христов. Емблематичният журналист Георги Тошев също ще бъде част от тазгодишните Чудомирови празници с представяне на книгата си, посветена на великия Георги Парцалев. Ще бъде представена и изложбата на Иванка Стоянова от село Габарево.

На 30 март павелбанското село Турия ще се изпълни с кукери от близо и далеч, дошли да се включат в Националния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия”. В продължение на часове улиците и площадът в селото ще бъдат огласяни от звъна на кукерските хлопки. Празникът в селото ще започне още на 29 март (петък) в 18:00 ч. със  „Заговяване” – спектакъл, представен от самодейците от НЧ „Чудомир – 1905” , с. Турия. Ще бъде представена вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона с прескачане на огън, въртене на „олалии” и др. Местните жители ще подредят и пищна трапеза с традиционни ястия.

Тазгодишните Чудомирови празници в Павел баня обещават да са още по-интересни и предпочитани от местните и гостите на общината от тези през миналата година. Насищането на програмата с повече културни събития допълват нейната колоритност и провокират интереса на все повече хора да бъдат част от нея.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram