ВрИД управлява училище с условна присъда за ощетяване на бюджет

На 1 година затвор с тригодишен изпитателен срок е осъден през 2021 г. временно изпълняващият длъжността директор на казанлъшкото ОУ „Георги Кирков“ Григор Бошнаков (на снимката) за нанесени щети от 40 478 лева на предходното му работно място в Държавната детска градина „Детелина“ към Министерство на отбраната. Съдебният състав на Пловдивския военен съд е постановил и глоба от 1 500 лева, присъдата е от 13.07.2021 г. по н. о. х. д. № 37/2021 г. На основание чл. 66, ал. 1 от НК съдът е отложил така определеното му наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от три години, считано от влизане на присъдата в законна сила.

По време на тригодишния изпитателен срок Бошнаков е назначен за ВрИД на училището на мястото на досегашната директорка Сребра Касева, която излезе в неплатен отпуск, за да стане зам.-кмет на Община Казанлък през декември м.г.

Според съдебния акт, с който Пресс ТВ разполага, за 2018 г. Бошнаков е направил разходи в повече за работна заплата за назначени лица по заместване извън щатните бройки в общ размер на 10 469, 14 лв. По трудови договори по програма „Без свободен час“, сключени от Бошнаков, нямало допълнително одобрени средства от бюджета на детската градина, както и осигурено допълнително финансиране от Министъра на отбраната. Одобрените средства от МО за 2018 г. били в размер на 1 800 лв. Видно от финансово-счетоводната експертиза той извършил плащания на стойност 3 813, 17 лв.

При извършената детайлна материална проверка на платени суми по издадени фактури  не са признати разходи по фактури в общ размер на 8 814, 05 лв. , а закупените материални активи не са заведени и не се намират на територията на детската градина. Покупките по тези фактури, са извършени без контролни листа.

Установени са липси при инвентаризация на материални запаси и дълготрайни активи. От приложените разпити на свидетели става видно, че за периода 2014 г. – 2019 г., инвентаризацията се е извършвала формално, без да е имало фактическо преброяване на заведените материални запаси и дълготрайни активи под устното нареждане на Григор Бошнаков. С установената липса в размер на 8175, 64 лв. е причинена щета на бюджета на детската градина.

Общо щетите са в размер на 40 478 лв., поради което и на основание чл. 219, ал. 1 от НК вр. чл. 58а, ал. 1, вр. чл. 54 от НК Григор Бошнаков е осъден на лишаване от свобода за 18 месеца , като съдът, председателстван от съдия подп. Величка Влашева намалява така определеното наказание с  1/3 и определя наказание в размер на 12 месеца и глоба в размер на 1 500 лева.

Потърсена за коментар Сребра Касева заяви: „Чл.215, ал.1, т.1 от Закона за предучилищното и училищното образованиес /ЗПУО/ забранява заемането на учителска длъжност от лице, което е осъждано за умишлено престъпление от общ характер. Съгласно ал.4 на същия член тези изисквания се прилагат и за заемането на всички останали длъжности в училищата. В настоящия случай деянието не е умишлено, а по непредпазливост, следователно не попада в хипотезата на чл.215, ал.4 във вр. с ал.1, т.1 от ЗПУО. С други думи, не съществува законова забрана за заемане на учителска, респективно на директорска длъжност в училище, от лице, осъдено за непредпазливо деяние. Рестрикцията на закона е само по отношение на умишлено престъпление от общ характер“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram