От четвъртък: Всички дейности на закрито само срещу зелен сертификат

От 21 октомври влизат в сила нови COVID мерки у нас. Въвежда се задължителен сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг. Мярката влиза в силна от полунощ в сряда срещу четвъртък.

Той подчерта, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал и това е причината за въвеждането на мерките. В процеса на обсъждане са се включили както здравни експерти, така и специалисти от образователното министерство и това на туризма.

„Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите, с изключение на хранителните магазини, банкови институции и аптеки, и др. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки“, обясни Кацаров.

„По отношение на училищата – във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъствения процес”, посочи здравният министър.

„Преустановяват се присъствените занятия на 50 процента в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – 50 процента ще са онлайн, 50 процента ще са присъствено”, уточни той.

Преустановяват се присъствените занятия на 50 процента в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население ако има отсъствия на над 20 процента от учениците в даденото училище или ако са поставени под карантина над 30 процента от паралелките. В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

NOVA

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram