Децата – от дом в дом, а на улицата остават сестри и санитари

Заповед на здравния министър, дни преди коледните празници, закрива резидентната грижа, която Домът в с. Бузовград осигурява за 15 деца и младежи с тежки увреждания. Те ще бъдат пренасочени към eдна от четирите големи институции в страната, поддържаща тези услуги – в Стара Загора, а персоналът, извършвал обгрижването им, остава на улицата.

На последните метри от процеса на деинституционализация на грижите в домовете, който трябва да приключи с края на годината, идва ред и на Дома за медико-социални грижи в с. Бузовград, а съдбата на децата, повечето от които отраснали и свързани с това място, вече е решена. Както и за персонала, грижил се за тях в годините. Те ще се влеят в числото на безработните. 9 медицински сестри и 10 детегледачки бяха ангажирани в денонощната грижа за децата, повечето от които са лежащо болни. За тях специализираните грижи бяха единственият вариант да останат живи и да получават адекватно, и хуманно отношение. Едно от децата е починало днес. С новината от здравното министерство идва и неговата смърт.

Ужасени сме не само ние, но и колегите ни от Стара Загора, които не смогват да се справят с положението там – сред тях има заразени с Ковид медицински лица, липсва достатъчно персонал, обясни д-р Ивелина Панова – управител на Дома в Бузовград. Трябваше ли това да ни се случи с бързата процедура, седмица преди празниците, питат се служителите. „И какво ще стане с тях, нямам представа. Тепърва ще търсим варианти, но сигурно е, че с повечето ще се разделим, за съжаление“, допълва управителят.

Промените обаче няма да засегнат Центъра за комплексни услуги в Бузовград, който ще продължава да функционира на същия принцип. Той е посещаван от деца, които ползват дневните и почасовите услуги на работещите в Дома социални работници, психолози и медицински лица.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram