Надникват под булото на „Ахинора“

Почти 100-годишната мистерия кой е моделът, увековечен на картината на Иван Милев, може да бъде разгадана

Предстои да бъде направен инфрачервен анализ на прочутата картина на Иван Милев „Ахинора“, съобщи директорът на Художествена галерия – Казанлък, докторът по изкуствознание Пламен Петров. Съобщението бе направено по време на лекция за създаването и концепцията за развитието на новия филиал на Художествена галерия – Казанлък – Музей „Ахинора“, който бе открит на 24 май. Той е единственият в света музей, посветен на една картина и предлага визуален разказ за историята на „Ахинора“ и нейното място в родното изкуство.

Един от въпросите, вълнуващи публиката от години е: кой е моделът, позирал на художника? Версиите са няколко – съпругата на Иван Милев – оперната певица Катя Наумова, съпругата на състоятелния розотърговец от Казанлък Орозов – Анна, както реди легендата, или друга зеленоока красавица. Но точен отговор няма.

„Инфрачервеният анализ ще даде възможност картината да бъде изследвана подробно“, разказа д-р Петров и напомни, че тя бе реставрирана миналата година от експерта Кристина Белева. За съжаление творбата е била залепена върху дървена плоскост в някакъв момент през времето и са настъпили редица увреди. През годините не е била съхранявана по подобаващ начин, което е нанесло сериозни щети.

Иван Милев подарява „Ахинора“ през 1925 г. на Казанлък, а Чудомир, бидейки директор на музея тогава, я прибира във фондохранилището. Заслугата картината да бъде изложена пред публиката е на акад. Светлин Русев.

Чрез инфрачервения анализ ще може да бъде „повдигнато“ булото върху лицето на Ахинора и не е изключено да бъде видян отдолу образът на модела, увековечен в картината. Вероятността да бъде идентифицирана жената, станала прототип на Ахинора, е твърде голяма. А защо не и да бъде разгбулена една почти 100-годишна мистерия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram