Моника Динева изнася потресаващи факти за готвената инсталация за формалин. Иска подкрепа от Об съвет

Общинският съвет на Казанлък да приеме декларация за подкрепа на хората, които протестират против инвестиционното намерение на фирмата “Кастамону България” в павелбанското село Горно Сахране да изгради инсталация за производство на формалин, настоява общинският съветник на БСП Моника Динева. Заседанието на старейшините е утре, когато се очаква да бъде разгледано предложението на юристката.

Местният парламент на Павел баня вече гласува такава декларация и се присъедини към жителите на Розовата долина, сериозно опасяващи се, че инсталацията ще изхвърля нови видове емисии, които са вредни за здравето на хората и природата.

Хората въстанаха срещу одобрения преди няколко седмици Доклад за оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) от Експертен екологичен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора, относно инвестиционното намерение на фирмата.

Сега Моника Динева вади нови и неогласени факти за рисковете, както и за неоспорими нарушения на нормативните документи.

Динева е открила, че водоизточникът на Казанлък е на разстояние едва 520 м от готвената
площадка за формалин и че е с плитък дренаж до 3-4 м. Водоизточникът в местността „Горна язла“ край Горно Сахране е на разстояние само 615 м от площадката.

„Площадката за бъдещото производство попада в пояс II и III на водоизточниците за Горно Сахране и Казанлък. Предвижданите с инвестиционното намерение дейности са забранени в пояс II и ограничени в пояс III, според Приложение №2 към чл.10 ал.1 на Наредба №3 за условията и реда за проучване, утвърждаване и експлоатация на СОЗ около водоизточниците и съоръженията за питейно – битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди„, мотивира предложението си за подкрепа с декларация юристката Моника Динева.

Тя призовава колегите си в Общинския съвет: „Ние, като Общински съвет, не можем да останем равнодушни към опасенията на хората, нещо повече имаме възможност да ги подкрепим в усилията за запазване на природата в Розовата долина, както направи Общински съвет-Павел баня“.

Ето и целият текст на предлаганата декларация:

НИЕ,
Общинските съветници в Общински съвет- Казанлък, изразяваме категоричната си подкрепа към жителите на Община Казанлък и Община Павел баня в усилията им за недопускане реализацията на инвестиционно намерение на Кастамону България АД за “Разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли“ в УПИ III -501,503,504 в кв.76 и Поземлен имот с идентификатор 16924.29.18 с. Горно Сахране, общ. Павел Баня“, изразяващо се в увеличение на производствения капацитет на инсталацията за производство на КФС (карбамид-формалдехидна смола) от 43800 т/г. на 79 500 т/г. , производство на нов продукт меламин-формалдехидна смола (МФС) 8000 т/г. и на меламин-карбамид-формалдехидна смола (МКФС) – 500 т/г. и изграждане на нова инсталация за производство на суровина (формалин 60%) – 60 000 т/г.
Споделяме тревогите на населението, че производството представлява заплаха за живота и здравето им, както и за чистотата на околната среда и водите, поради близостта на предприятието до източници на питейна вода, които захранват населени места от общините Казанлък и Павел баня.
Водите са жизнено важен ресурс и общо наследство, което се опазва и защитава.
Нека с общи усилия да запазим чиста Розовата долина!
Апелираме компетентните институции, да предприемат необходимите действия за
преразглеждане на Решение № 1-1 /2023 г., издадено от директор на РИОСВ – Стара
Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram