Наградиха победителите в конкурса за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов“

Зам. областният управител Петър Бояджиев връчи днес Специални награди на областния управител на победители от Националния конкурс „Наследници на Дечко Узунов“. Надпреварата за най-добра детска рисунка тази година бе на тема „Младост“ и беше организирана от Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн, която носи името на големия български художник. Дечко Узунов е роден на 22 февруари 1899 г. в Казанлък.
Тази година конкурсът се провежда за 16-и път и по традиция отличията се връчват точно на рождената дата на известния творец. Днес се навършват и 55 години от създаването на НУПИД „Акад. Дечко Узунов”в Казанлък. Художествената гимназия се открива като първи филиал на Софийската художествена гимназия към Министерството на културата. От 2007 година училището е преименувано в Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък. Ежегодно се организира и конкурсът „Наследници на Дечко Узунов“.

В състезанието се включиха 508 деца от цялата страна на възраст от 5 до 14 години. Най-малката участничка е на 5 годинки.   
Зам. областният управител връчи две от наградите – на шестокласничката Тереза Хаджийска от  Хасково, с преподавател Веселина Делчева, и на седмокласничката Вероника Артинова от Стара Загора, с преподавател Елена Златева. 
Гости на празника в училището бяха родители, учители, представители на местната власт, на различни институции от Казанлък и на бизнеса. Общественият посредник Гинка Щерева връчи Специална награда на казанлъшката ученичка Симона Стойчева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram