Кметът на Мъглиж кани на Келтски фестивал

„На 30.04.2022 год.(събота), на Градски стадион в гр. Мъглиж, ще се проведе Национален фестивал на келтите, ,,Белтен 2022- гр. Мъглиж”! Очаква Ви богата празнична програма с участието на ,,Багатур”, музикална група Иво Руев, много спортни келтски игри със състезателно начало, сключване на келтски брак и други. Водещ ще бъде актрисата Василка Сугарева! Добре сте ни дошли! Нека заедно се докоснем до други древни цивилизации и култури! Очакваме Ви!“, обяви кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов.

Келтски стан ще се издигне на стадион „Градски“ в Мъглиж. Това е второ издание на фестивала.

1 май е денят, който древният народ е наричал Белтен или Ден на божественото слънце. Организатори на фестивала са Община Мъглиж, Сдружение „Келтско наследство” и Сдружение „Ценности”. 

С келтски бойни танци, изпълнени от Прабългарската школа за оцеляване „Бага тур”, ще бъде  поставено началото на демонстрациите, които да припомнят живота на келтите. Малки и големи ще имат възможността да се надпреварват в игри на мързелива пръчка, обръщане на дърво, хвърляне на тежести през глава и хвърляне на чували с пясък от дървено буре.

В къщите от стана гостите на празника могат  да наблюдават ежедневието на древния народ. 

Програмата предвижда избор на най-красив келт, както и сключване на келтска сватба.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram