Днес, 20.04.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –В шах-клуба в Казанлък стартира турнир от веригата „Ради Стоянов“.

1998 – Тричленна делегация от Казанлък, водена от кмета Иван Гороломов, бе на посещение в побратимения унгарски град Надканижа по повод празника на града. Делегация от Надканижа върна визитата по време на Празника на розата.

1999 – Огромен брой граждани от Казанлък, голяма част – съучредители на гражданското движение „България срещу войната“, подписаха декларация до президента и всички национални институции с искането страната ни да не се ангажира във войната с Югославия и да не предоставя на НАТО въздушното си пространство.

1999 – „Приятно съм изненадан от казанлъшката публика. Джазът се завръща“, – каза в интервю на Красимира Стоянова за радио „Вис виталис“ по време на провеждащия се в Казанлък джаз-фестивал певецът Васил Петров. За славата и за музиката той каза: „Не съм суетен. Не трябва да се нарушава мярката. Обичам всякаква музика, стига да е талантлива“. 

2000 – „Чувствам се щастлив в България, – каза актьорът Мариус Куркински в интервю за радиото.  – Съжалявам за потискащите новини тук, в Казанлък. Театърът може да помага“, – и допълни за себе си: „Работоспособността е моя потребност“. 

2000 – За председател на синдикалната структура на КТ „Подкрепа“ в „Арсенал“ бе преизбран Боян Белчев.

2001 – „Писмо на един млад българин“ – така бе нарекъл писмото си, получено в радио „Вис виталис“, Васко Василев, който го бе изпратил и в други медии и го бе разпространил и в интернет. „За да се оправи държавата“, младият човек бе предложил да се събират на едно място всички идеи на гражданите в писмен вид, като управляващите използват най-рационалните от тях. Той самият няколко години бе записвал идеите си, които бяха оповестени по радиото, каквато бе неговата молба.

2001 – Листата на ОДС в 27-ми Старозагорски избирателен район поведе Йордан Соколов. Водач на листата на БСП бе Емилия Масларова, на БЕЛ – Иван Бойков. 

2001 – С поредица от инициативи ПГ „Иван Хаджиенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей.

2001 – Промоция на кибрити направи пред Лъвовата чешма Движение „Гергьовден“ – Казанлък. Тя премина под мотото „Кибритите на „Гергьовден“ наистина палят“.

2001 – В центъра на с. Крън бе взривен магазин за козметика и облекла – собственост на зам.-председателя на НДПС Али Качан.

2002 – Два случая на лаймска болест само за месец регистрираха епидемиолозите в Казанлък. За една седмица бяха регистрирани 8 заразни заболявания, повечето – чревни инфекции.

2002 – Ръководителката на театър „Афровизия“ – с. Крън Теменужка Люцканова и деца-актьори бяха гости в детското предаване на радио „Вис виталис“. В Паметната книга за гости те написаха: „С магията на театъра, с тръпката на сцената, с хъса за работа – напред към успеха! Обичаме ви, приятели от нашето любимо радио!“.

2003 –Диана Първанова от клуб „Кентавър“ – Казанлък стана шампионка в Държавните финали по таекуондо в София. При юношите със злато се завърна Димитър Мермеклиев, а Първан Първанов стана вицешампион. В състезанието участваха над 100 състезатели от 13 клуба.

2003  – „На екипа на предаването „Стадион“ – много здраве и безопасно пътуване по пътя на живота!“ – написаха в Паметната книга на „Вис виталис“ състезатели от отбора по колоездене „Казанлък“ с треньор Йовка Пашова след гостуването си в спортното предаване на радиото.

2004 – Безплатен транспорт започнаха да ползват от 1 май с. г. пенсионерите в община Казанлък на възраст над 75 години. Броят им бе 5083. 

2004 – В Деня на библиотекарския работник – 20 май, директорът на ОБ „Искра“  Мария Грошкова сподели, че в библиотеката ще бъдат поставени климатици, но има проблеми със съхранението на книжния фонд.

2005 –Театър „Любомир Кабакчиев“ бе един от 3-те общински театъра в България, получили субсидия от 21-та сесия на Министерството на културата за реализиране на театрална постановка. 63 бяха общо постъпилите проекти, от които одобрени бяха 38. Казанлъшкият театър получи финансиране за постановката „Турандот“ от Карло Гоци. Режисьор бе Гергана Тодева.

2005  –С представлението „Пипи сама в къщи“ Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък се включи в инициативата, подета от министъра на културата Нина Чилова, за едновременно изнасяне на детски спектакли на 24-ти април, неделя, от 11 часа. Поводът  бе подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

2005 – Почетният председател на Национално движение „Русофили“ Енчо Москов в интервю за радиото каза, че срещата на яз. „Копринка“ ще бъде разширена по отношение на участниците в нея – не само с работилите, но и с училите в Русия. „На първата национална среща м. г. присъстваха ок. 2000 души, през т. г. очакваме много повече. Намеренията ни са съборът да стане ежегоден“, каза Москов.

2005  – Проект за възстановяване, озеленяване и разделно сметосъбиране спечели ДГ “Юрий Гагарин”, съобщи директорката на детското заведение Красимира Кърпачева. Основната му цел бе почистване от строителни и битови отпадъци в района на детската градина.

2005  –Всички детски градини в община Казанлък, носещи имена на цветя, се включиха в „Карнавал на цветята“ в НЧ „Искра“ в рамките на месеца, посветен на 80-ата годишнина от предучилищното възпитание в Казанлък.

2006 – С цел да възродят баскетбола в Казанлък радетели и спомоществователи учредиха в Крън нов баскетболен клуб. Идеята за създаването на отбор и на детско-юношеска школа бе на местния бизнесмен Георги Попов.

2006 – За 25-годишната лекоатлетка от Казанлък Даниела Тодорова се търсеха 30 хил. лв. за оперативно лечение. На 8 март 2006 г. копиехвърлячката от националния отбор претърпя злополука. Щанга премаза гръбначния стълб на Даниела и й счупи три прешлена. Въпреки операцията положението й остана тежко. Столичният кмет Бойко Борисов обяви, че ще дари 500 лв., половината си заплата, за лечението на лекоатлетката. Примера му последваха и други институции и граждани.

2006 – Концертът на Здравка Баръмова и Радосвета Хъркова, посветен на 250 години от рождението  на Моцарт, бе част от програмата на инициативата „Четяща България“ в Казанлък.

2007 – «400 жалби е разгледала Комисията за защита от дискриминацията», съобщи в интервю Благой Видин, член на комисията, който участва с доклад в първата регионална конференция “Равни възможности за всички – политики на местната власт”, която се проведе в Казанлък по инициатива на Общинския съвет. Казанлък бе вторият град след Варна, в който общинските съветници организираха конференция, посветена на Европейската година на равните възможности – 2007 г.

2007 – Русенският фотограф Младен Миланов откри своя изложба в Казанлък. Две седмици по-късно своите най-нови фотоси показа и Златко Латев.

2008 – Златната маска на тракийския владетел Терес, която се съхранява в Националния археологически музей, бе представена на изложба във Варна, след което замина за представяне в Япония. Единственото златно копие на маската се пази в Казанлъшкия исторически музей. Експонатът, открит от Георги Китов в могилата Светицата край Шипка, е изработен от 23,5-каратово злато и тежи 672 грама.

2008 – Възпитаниците на Клуба по източни бойни изкуства „Севт І“ спечелиха 7 медала от участието си в Петата международна шото купа „Шисейкан“ в  София. Каратеката Теодора Иванова, носителка на злато в отборното класиране от Европейската шотокан купа 2007 г. и сребърен медалист на ката и кумите в миналогодишното издание на „Шисейкан”, бе с две първи места. Златен медал на ката завоюва и Стоян Бинев. С два сребърни медала бе Николай Щерев, а Мария Чавдарова спечели бронз на кумите. В състезанието участваха 237 каратеки от 14 български клуба и състезатели от Италия, Румъния, Турция и Македония.

2010 – В този ден стартираха инициативите, включени в 10-дневната празнична програма за отбелязване на 85 години от създаването на ПГ „Иван Хаджиенов” в Казанлък. „Над 17 хиляди са възпитаниците на професионалната гимназия“, сподели в интервю за „Вис виталис“ директорът Тони Димитров.

2010 – Авторска изложба откри в този ден в залата на „Искра“ 4  Албена Венкова от Казанлък. В изложбата „Отражения“ бяха показани пана и съдове, дело на авторката.

2011 – Четиринайсет ученици от ПГТТМ – Казанлък придобиха Европейски сертификат за мобилност в резултат на проведеното двуседмично обучение в Германия в рамките на проекта „Повишаване на професионалните компетенции на учениците по диагностика, техническо обслужване и ремонт на автомобили”. 

2011 – Над 450 атлети от 43 клуба от 30 града, сред които и Казанлък, участваха в третия Турнир за юноши и девойки  младша възраст „Мемориал Цветанка Христова“, който се проведе на Националния стадион „Васил Левски“. Казанлъчани за трета година се питаха как столичани правят състезания в памет на Цветанка Христова, а в града ни Общината не инициира дори и поставянето на паметна плоча за голямата спортистка. Цветанка Христова бе обявена и за „Треньор на столетието”, многократно бе и „Спортист на Казанлък”. Тя  почина на 13 ноември 2008-ма само на 46 години. 

2012 – БНТ излъчи филм за казанлъшката параолимпийка Даниела Тодорова, който беше заснет в Казанлък. Филмовата история проследи подготовката й за Европейското първенство за хора с увреждания в Холандия през юни 2006 г. и за Олимпиадата в Лондон.

2013 – В рамките на националната кампания „Да изчистим България за един ден“ бяха събрани и извозени 168 тона строителни отпадъци и инертни материали на територията на община Казанлък. Общинското предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ извози 182 тона битови отпадъци.

2013 – Полицаите от сектор „Криминална полиция” при  РУП – Казанлък задържаха 27-годишен мъж, отглеждащ марихуана в специално  помещение, разположено в двора на обитаваното от него жилище в гр. Крън.

2015 – Майсторски клас, в който се включиха любители на театралното изкуство и ученици от театралната студия на НЧ „Искра“, се проведе в читалището. Лекцията бе водена от руския актьор и режисьор доц. Олег Ринге – преподавател във Волжкия университет „Василий Татищев” в гр. Толияти.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram