Кметът Галина Стоянова отчете 12-те години управление на Казанлък. Присъстващите я окуражиха и насърчиха

„Разделението не гради, а руши. Единението обединява и съгражда“, с тези думи кметът на Община Казанлък Галина Стоянова се обърна към присъстващите на отчета за дейността й в периода 2011-2023 г. в края на срещата. Те прозвучаха като своеобразен апел мислите и делата на всеки, от който зависи, да бъдат за благото и развитието на Казанлък и населените места в общината.

В препълнена зала и с иновативен подход, кметът Стоянова посочи само малка част от многото реализирани проекти и обекти в различните сектори – всички насочени към подобряване качеството на живот на живеещите в общината.

Ето какво показа отчетът на кмета Галина Стоянова и кои са акцентите по сектори:

ОБРАЗОВАНИЕ – Детските ясли, градини и училищата вече са с нов облик, изцяло съобразен с модерните, съвременни изисквания за обучение. Сградите са обновени, дворовете към тях също. В детските заведения има места за всички деца. Бяха разкрити и допълнителни филиали.

Въведено бе дуалното обучение, което срещна подкрепата на местния бизнес.

Продължава отпускането на стипендии за даровити деца.

Открит бе отдавна мечтаният Технически колеж – филиал на Технически университет – София.

С нов облик и предназначение е и старото училище в село Розово – днес вече – Академия за обучение на талантливи деца от цялата страна.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ – Ремонтирани бяха здравните кабинети в детския ясли, градини и училища. Закупена бе апаратура за скринингови изследвания на очите в детските градини.

Изцяло обновени и с нови звена и медицинско оборудване са ДКЦ „,Районна поликлиника” и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Ремонт на казанлъшката поликлиника не беше правен повече от близо половин век. Закупена е нова апаратура, монтиран товаро-разтоварен  асансьор. За първи път от толкова години насам ДКЦ „Поликлиника” е на печалба, макар да има преходни загуби и да се налага да ги погасява. Благодарение на новото си ръководство лечебното заведение постепенно започна да намалява финансовите си загуби от предходни години. Инвестиции са направени и в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, която обслужва не само казанлъшката община, но и още четири общини: Мъглиж, Николаево, Гурково и Павел баня. Обновени са редица отделения, закупена е нова и модерна апаратура, направена е цялостна реконструкция на сградата. От 2016 г. насам Община Казанлък осигурява стипендии за лекари – специализанти, които остават да работят в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“.

СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА – Бяха изградени центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища за деца и младежи, социални домове за семейства в затруднено положение, разкриха се работни места и нови дневни центрове, които подпомагат хората в нужда.

Продължава подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми по програма „ИнВитро”, както и предоставянето на ваучери за новородените деца на Казанлък.

В услуга на родителите,  изцяло  реновирана е  „Детска млечна кухня“, която осигурява съобразено меню за 3 000 деца на възраст от 10 месеца до 7 години. Кухнята приготвя храната не само за най-малките, но и за децата в яслените групи и тези в детската градина.

Намалена е таксата за деца в подготвителна група, като за второ дете е безплатно.

За последните 12 години Казанлък се превърна в една от най-социалните общини, предоставящи най-голям брой социални услуги за хора от всички възрасти и техните семейства, което само потвърждава една от водещите линии в политиката на кмета Галина Стоянова, а именно да има реално развитие на социалната политика и прилежащата й инфраструктура.

ГРАДСКА СРЕДА и ИНФРАСТРУКТУРА  – Бяха санирани жилищни сгради, предстои въвеждането на мерки за енергийна ефективност в други. Градският транспорт се осъществява посредством електробуси.   Обновяването на градската среда е факт с: хилядите асфалтирани кв. м. улични настилки, цялостен ремонт на надлез „Катекс”, нови тротоари, кръгови кръстовища, паркинги, велоалеи, свързващи не само кварталите на града, но и Казанлък с населените места.

Само за 6 години Община Казанлък успя да изготви 4 устройствени плана: Общ устройствен план на Казанлък, Общ устройствен план на „Долината на тракийските царе”, Интегриран план за градско възстановяване и развитие и Общ устройствен план на цялата община.

СПОРТ и МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ –  В процес на реализиране е инвестиционният проект „Реконструкция на стадион „Севтополис“, тренировъчно футболно игрище и зона за хвърляния“.

През 2014 г. Младежкият дом придоби нов облик.

Със средства на БФС бе изграден Тренировъчен мини комплекс по футбол с три мини футболни игрища, който се стопанисва от ФК „Розова долина” и ползва от всички  деца, юноши, мъже и девойки от клуба.

ИСТОРИЯ и КУЛТУРА – Социализирани бяха редица тракийски гробници. През 2015 г. отвори врати единственият по рода си музей на фотографията и визуалните изкуства.

Съвсем скоро туристи ще може да посреща и най-новият и единствен по рода си в Европа атракцион „Светът на траките“.

Не случайно именно в Казанлък – столицата на маслодайната роза и емблема на България, се намира единственият по рода си Музей на розата и розопроизводството, построен през 2016 г.

В центъра на града бе предложено цялостно ново архитектурно и ландшафтно решение на мястото на някогашното неугледно изкопно пространство в близост до НЧ „Искра”. Днес изграденият площад „КИАЦО” посреща семейства с деца, млади и стари, гости от близо и далеч, като им предоставя наслада за сетивата и възможност да видят единствената по рода си творба „Ахинора” на световноизвестния казанлъшки художник Иван Милев, изложена в новооткрития през май 2023 г. специално за нея музей.

НАСЕЛЕНИ МЕСТА – За последното десетилетие във всички населени места в община Казанлък са завършени много инфраструктурни проекти, с нов облик е читалищният фонд, а работата по реконструкцията на съществуващи обекти се оказва от изключителна важност за населението. Бяха направени редица ремонтни на сградите на кметства, подменена покривната конструкция, монтирани нови огради и ремонтирани здравни служби по места.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram