Казанлък отново стана етапен град в колоездачната Обиколка на България

Българската Федерация по колоездене обяви официално 70-та юбилейна колоездачна обиколка на България. Тя е една от най-старите в Европа и води началото си от далечната 1924 година.

Обиколката ще стартира точно след 1 месец, на 26-ти август, в София с представяне на отборите и вече традиционен пролог около храм-паметник Св. Александър Невски. Новото тази година е включването на Казанлък като етапен град в международното състезание. На 28 август градът на розите ще посрещне участниците в етапа Троян – Казанлък – 108.30 км. На 29 август по обяд пред Община Казанлък ще бъде даден стартът на третия от етапите, който ще приключи в Бургас, а състезателите ще изминат 190.53 км.

Включването на Казанлък в Обиколката бе договорено през есента на 2022 г. от ръководството на Община Казанлък и шефовете на колоездачната централа. Срещата бе инициирана от председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов по повод постъпило запитване от страна на Българската Федерация по колоездене. Заместник-председателят й Любослав Венков лично разговаря за домакинството при гостуването си тук. В срещата взеха участие и членове на Постоянната комисия по образование, младежки  дейности и спорт на Общински съвет – Казанлък, както и председатели на местните клубове по колоездене.

Като предимство за избора на Казанлък за домакин на престижното състезание с широко международно участие бе изтъкнато съвпадението с датите на провеждане в края на август и началото на септември 2023 г. на Празниците в Долината на тракийските царе, което ще зарадва публиката и на двата форума. Централното място на Казанлък на картата на България също е благоприятен фактор за комбинации на различни маршрути по време на състезанието. Любослав Венков определи Казанлък като „люлка на колоезденето“.

Казанлък посрещна колоездачите от Обиколката на България през 2021 г. За втори път от старта й, Колоездачната Обиколка на България премина през града на розите. Участниците в Обиколката влязоха в града по бул. „Александър Батенберг“ и движейки се по бул. „Никола Петков“ десетки казанлъчани имаха възможността да видят отблизо състезателите – близо 130 участници, които останаха до последно, като сред тях имаше и трима казанлъчани – Мартин Папанов, Златин Вълчев и Владимир Коев. Премията в Казанлък спечели българинът Йордан Андреев от състава на „Мартик“.

Очаквайте още информация относно маршрута, отборите и детайли, свързани с организацията на велотур 2023 година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram