Зорница Кюркчиева от НАТФИЗ е първият стипендиант на Фондация „Васил Самарски“ (видео)

23-годишната студентка от специалността „Актьорство за драматичен театър“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ Зорница Петрова Кюркчиева получава еднократната стипендия за 2022 г. от Фондация „Васил Самарски“. 

Зорница се обучава в класа на проф. Пламен Марков. Второкурсничката е отличничка и има успех от предходната година 5,83. Бъдещата актриса е от София и участва в конкурса на Фондация „Васил Самарски“ с два материала „Лодка в гората“ на Николай Хайтов и „Сцени от един семеен живот“ на Ингмар Бергман.

За първа година след проведен конкурс с кандидати от НАТФИЗ, Нов български университет и Пловдивския университет, Фондация „Васил Самарски“ присъди паричната стипендия в размер на 2 000 лева на студент. Стипендията е учредена през 2022 г. и ще бъде ежегодна. Всяка година носителят на стипендията ще бъде обявяван на 4 ноември – рожденият ден на патрона на фондацията Васил Самарски. 

Със стипендията на името на основателя на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ фондацията цели да подпомогне финансово развитието на творческия потенциал на студенти и да съдейства за развитието на новото поколение в театралното изкуство.

Конкурсът се проведе онлайн и беше журиран от 3-членен състав: популярният и обичан актьор Веселин Плачков, който е и директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, сценографът Кънчо Касабов – преподавател в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и народната артистка на Русия проф. Наталия Дроздова – художествен ръководител на Театър „Колесо“ в Толияти.

Журито посочи носителя на стипендията в навечерието на първия рожден ден на Фондация „Васил Самарски“.

Васил Самарски е създател и пръв директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък.

Фондацията на името на незабравимия за много казанлъчани и хора от други градове Васил Самарски бе учредена с идеята създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията.

Фондация „Васил Самарски“ е официално регистрирана на 3 ноември 2021 г. в негова памет само няколко месеца след 19 май, когато ковид прекъсна живота му едва на 51-годишна възраст. Фондацията се фокусира върху подкрепата на таланти от сценичните изкуства, както и осъществяване на културни проекти.

Мотото на Фондацията е „Паля светлината за теб“ – извадка от последния пост във Фейсбук на Васил Самарски от нощта срещу Великден миналата година.

Видео материалът, с който Зорница Кюркчиева кандидатства за стипендията:

„Лодка в гората“ на Николай Хайтов и „Сцени от един семеен живот“ на Ингмар Бергман.

Повече информация за НПО и патрона й може да бъде намерена на сайта на Фондацията:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram