Депутатите решават за нови 8 бойни самолета F-16 и за хартиената бюлетина

Депутатите трябва да решат дали да дадат втора зелена светлина за купуването на нови осем бойни самолета F-16. Изтребителите ще струват на държавата около 1 милиард и 300 милиона долара и се очаква да пристигнат през 2027 година, предаде NOVA.

Плащането ще е разсрочено, а ако офертата бъде приета до средата на декември, САЩ са готови на отстъпки в крайната цена.

По предложение на председателстващия Народното събрание Росен Желязков редовният парламентарен контрол днес беше отложен за другата седмица в ден, който ще бъде определен по-късно.

Днешното заседание трябваше да започне с блиц контрол. Депутатите не отмениха парламентарния контрол към двамата министри Атанас Пеканов и Лазар Лазаров. Деница Николова от ГЕРБ-СДС попита Пеканов защо не са внесени всички закони за Проекта за възстановяване и развитие. Той обяви, че много от законите са готови, но не са входирани. 

Парламентът включи в дневния си ред две нови точки, след блиц контрола – избиране на зам.-председател на комисията за пряко участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество и промени в комисията по правни въпроси.

Връщането на хартиената бюлетина – на дневен ред за депутатите.


Днес народните представители трябва да гласуват измененията в Избирателния кодекс, след като смесеното гласуване срещна одобрението на по-голямата част от депутатите в Правна комисия.

Депутатите решиха държавата да събере 72 млн. лева от свръхпечалбите на големите енергийни компании.

Предложението беше внесено от БСП и получи подкрепата в ресорната комисия от депутатите на ГЕРБ и ДПС.

48-ият парламент трябва да реши и дали да се удължат компенсациите за бизнеса.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram