ЗЛАТЕН ФОНД. Веселин Стоянов: Любовта е сладка приказка

Животът, както звучи

Това е несменяемият слоган на радио „Вис виталис“ от повече от 31 години до днес. Програмата и архивът на радиото покриват неговото съдържание – те са отражението в звук на реалния живот на хората в Казанлък и населените места в община Казанлък и региона през последните 25 години.

Звуковият архив на „Вис виталис“ съхранява, подредени по години, всички записи на срещи със събеседници в ефир, всички интервюта – на живо и на запис, всички анкети и коментари за важни събития от 1992 г. досега. Съхранени са гласовете на именити гости, в т. ч. и от чужбина – президенти, премиери, председатели на НС, министри, посланици, кметове, политически лидери, актьори, певци, художници, скулптори, учени, археолози, архитекти, писатели, поети, композитори, спортисти, журналисти… Съхранени са и гласовете на огромен брой наши съграждани, някои от които не са вече между живите. Обособен е ЗЛАТЕН ФОНД на „Вис виталис“.

От днес откриваме рубриката ЗЛАТЕН ФОНД, за да си припомним гласовете на значимите личности не само от Казанлък.

Стартираме с писателя Веселин Стоянов, който даде милото прозвище на Казанлък – Градеца К.

Преди точно 10 години на 5 март той се пренесе Отвъд, но ни остави брилянтното си слово, остроумие, следите от непримиримото си с пошлостта, посредствеността и несправедливостта перо.

Веселин Стоянов е първият, роден в Казанлък автор, който се осъществи в небето на българската национална литература. Той е национален автор.

В програмата по съвременна българска литература на Пловдивския университет Веселин Стоянов е включен за изучаване от студентите. Студенти пишат курсови работи за него.  От 1 година се провежда и конкурс на негово име за ученици и студенти за есе „Рисувана мечта за полет“ .

За неговото творчество писаха изследвания и в Сорбоната. Превеждаха го на чужди езици. Той имаше мечта да стане писател и я осъществи. Веселин Стоянов е писател, който има своето запазено пространство в съкровищницата на българската словесност.

Чуйте част от интеврю на Веселин Стоянов, взето от Деляна Бобева на 21 март 1998 г., в звуковия файл:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram