Закисват гемията в язовира

Птицеглавият кораб-реплика на древна египетска ладия вече е във водите на яз. Копринка. Така след близо 4 години и половина обещания и допълнително финансиране, дървената гемия бе потопена да се кисне. За да се стигне дотук от бюджета на казанлъчани бяха взети 100 хил. лева.
 
Въпросите, които следват оттук нататък обаче не са никак малко и следва да бъдат решени. На първо място стои проблемът с постоянното ниво на язовира, което знаем, че според сезоните се променя. Това автоматично означава, че плавателността на съда през лятото заради маловодието, ще бъде ограничена, но точно тогава се предполага, че ще има желаещи да се повозят на дървеното корито. Никъде не става ясно как ще се качват бъдещите пасажери, колко на брой ще бъдат те и какви места ще посещават в чашката на язовира. Къде всъщност ще акостира бойния кораб, защото към този момент той е закачен за кран, който го държи неподвижен?

Създателя на кораба Атанас Димитров напоително разказа пред медии, че ще има екипаж от гребци и лоцмани, за които не се разбира на добра воля ли ще гребат или ще бъдат хоноровани.

Неизяснените въпроси не свършват дотук, защото за стопанисването на гемията ще са нужни средства, които оттук насетне общината ще трябва да предвижда в своите бюджети. Колко ще ни струва дървената ладия на година и въобще ще има ли някаква ползва от нея?

Придружаващата инфраструктура липсва, което със сигурност би отблъснало всички туроператори.

И ако така изглеждат потопени 100 хил. лева не ми се мисли как биха изглеждали 2 милиона и половина за ремонт на надлеза на „Катекс“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram