Гласуваме за 45-то Народно събрание

В 07:00 часа в страната започна изборният ден. В условията на извънредна епидемиологична обстановка днес избираме депутати за 45-то Народно събрание.
Гласуването е до 20:00 часа, но ако пред секциите има гласоподаватели, то може да продължи до 21:00 часа.
Кандидатите за депутати са общо 6895. Те ще търсят подкрепата по предварителен списък на 6 732 316 души с право на глас. Справка за номера и адреса на избирателната секция всеки може да направи на интернет страницата на ГД „Грао“ към МРРБ.
Стационарните избирателни секции в страната са 11 983, в 9389 от тях ще има машини за гласуване. Отделно има подвижни избирателни секции за гласуващите под карантина и за хората в лечебни заведения.
Българите зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 465 изборни секции в 69 държави.

Дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина решава избирателят. Двата вида вот са равностойни, а хартиената бюлетина и тази от екрана на машината са идентични. На хартиената бюлетината се отбелязва „със син химикал „X“ или  „V“. Важният знак е гласуването за партия, към който може да се добави, разбира се, преференция за определен кандидат“, каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров. 

Специалният медицински протокол за вота изисква дистанция, дезинфекция и задължително маска. В изборните помещения се влиза само с поставена такава, която покрива носа и устата, а членовете на СИК са с ръкавици. 

Без проблем хората могат да гласуват, ако личната им карта е изтекла от 13 март 2020 година към днешна дата. 

Източник: БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram