Първи сигнали за проблеми с вота в България

Районната избирателна комисия във Велико Търново започва проверка да бъде ли спряно машинното гласуване в областта.

Причината е сигнал от коалиция, че нейната листа в машините за гласуване в различни секции в област Велико Търново е разбъркана и при натискане на бутоните за преференции излизат имена, които са различни от подредбата, одобрена с решение на РИК. От коалицията настояват машинното гласуване да бъде спряно. Председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова заяви за БНР: 

„Не е спряно машинното гласуване, за да се спре трябва да се направи проверка, трябва да имаме официално становище на РИК. Нямам официална жалба“. 

Няма яснота кога ще бъде направена проверката и какъв ще е резултатът от нея. 

В първите минути на изборния в две секции в Смолян е прекъснало електричеството. Без ток за около 5 минути са били 22-а и 23-а секция в квартал Райково в областния град, но това не е попречило за откриване на изборния ден. Нормалното електрозахранване е възстановено. Начало на изборния ден в област Смолян е обявено във всичките 286 секции, съобщиха от Районната избирателна комисия. Според предварителните избирателни списъци, гласоподавателите в областта са 100 057, като електоратът в областта е намалял с над 6000 души спрямо предишните парламентарни избори през 2017 година. Общо 7 са секциите в болници в областта, включително и в отделенията за пациенти с коронавирус. Формирани са 9 подвижни секции за хора с увреждания и 7 за карантинирани. 16 секции са достъпни за избиратели със затруднения в придвижването и за хора със зрителни увреждания. Машинен вот е осигурен в 138 секции 


Над 157 000 души са гласоподавателите в област Враца. От Районната избирателна комисия съобщиха, че е създадена организация за нормално протичане на изборите в условията на епидемична обстановка. Разкрити са 300 стационарни и 23 подвижни секции за хора с увреждания и още 7 подвижни секции – за поставени под карантина. Ще може да се гласува в 12 секции в здравни и социални заведения. От тях 5 са в Covid отделения и една във Врачанския затвор. В секционните комисии са ангажирани над 2500 души, каза Боряна Стаменова – председател на РИК-  Враца.
Няма засилен трафик от Турция до Кърджали по редовните автобусни линии. Причината са наложените ограничения заради Covid-19, които в Турция се изразяват в пълен локдаун през почивните дни. Според местни жители това означава, че едва ли ще има масов поток от изселници. Причина за това са и скъпите PCR тестове и евтината турска лира. За изборите днес  няма принцип на уседналост, за разлика от евровота. Избирателите по списък в Кърджали са близо 270 000, но реално се очаква да гласуват 3 пъти по-малко.

В област Силистра ще се гласува в 221 секции, подвижните – за хора с увреждания са 6, за карантинирани или поставени под изолация, заради коронавируса също са образувани 9 мобилни секции. Според избирателните малко над 117 000 души имат право на глас в региона. Пряк ангажимент в охраната ще имат 230 служители на МВР. С цел спазване на противоепидемичните мерки в изборната нощ протоколите ще се предават в спортния салон на Средно училище „Никола Й. Вапцаров“ в Силистра. За 4 места в парламента се борят 130 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции и от инициативни комитети.

В Бургас гласоподавателите са 361 137. Разкритите секции са 738, като само 131 от тях са без машини за гласуване. 222 души са под карантина и ще гласуват в 8 подвижни секции. 230 души в болниците също ще гласуват.Избирателите във Варна са 406 000. 432 са кандидатите за 15 мандата от 3 многомандатен избирателен район. 30 са партиите и коалициите, които участват в  парламентарните избори днес, 4-ти април.  Те  са подредени според номера им в интегралната бюлетина. Секционните избирателни комисии в града и региона са 674, в 543 може да се гласува с машина, обясни председателят на РИК Велин Жеков. Той обясни и за откритите секции за хора с увреждания, карантинирани и за хоспитализираните в здравни заведения:“Обикновените подвижни секции за гласуване са 12. Тези за карантинирани са 16. В Covid отделенията на болниците – 4. Заявленията в град Варна са около 220 броя, а  останалите общини извън Варна – общо около140-150. Има две общини, в които няма нито едно заявено желание за карантинирани- Бяла и Ветрино. Има и още две, където има по 2 заявления на желаещи да гласуват, там няма да бъдат открити секции“.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram