Авторът на „Обичам те дотук“ идва в Казанлък утре

Юбилейна творческа вечер с поета Георги Константинов организира на 30 ноември Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък. Соарето започва в 17:30 ч., в него се включва със специално участие и китаристът Димитър Вакарелов. Предвидено е изпълнение на песни по текстове на поета.

На 20 декември Георги Константинов, който твърди, че „Животът не е поезия, но поезията е живот“, навършва 80 години.

Автор е на над тридесет книги със стихове, превеждани на дузина езици. Дал е път на много млади автори в днешно време. Някъде в началото на новия век той даде поле за изява на една широка, пъстра група млади хора, които нарече „Внезапното поколение”. Една британска литературна енциклопедия отбеляза този творчески факт като „обещаващо явление в новите източноевропейски литератури”. Тя посочи, че това е „откритие” на българското списание „Пламък”, споменато беше и името на Георги Константинов.

Маестрото на изящните строфи, който през 90-те беше депутат в седмото велико Народно събрание и заместник министър на културата, все така има читатели от всички генерации. Не само защото по негови творения са композирани над 200 песни в поп музиката. „Обичам те дотук“ е хит вече четвърт век. Въпреки всичко това понякога печално се шегува, че днес не е модерно и престижно да си поет. Не крие, че е в отлични отношения със съдбата, дори флиртува с нея. Веднъж за малко да се удави в Грузия, друг път му звънят от Плевен, за да му кажат, че брат му е починал – после се оказва, че е станало грешка. Съвсем реално обаче го изключват от БКП през 1988 г. заради дисидентските стихотворения „Квартално събрание“ и „Скица от натура“, публикувани в „Литературен фронт“ и „Стършел“. Скандалът е гръмотевичен, защото Тодор Живков се разпознал и в двете. Но цялата история няма общо с един от предпочитаните афоризми на Константинов: „Поетът е лъжец, който винаги трябва да казва истината“. Думите са на Жан Пол Сартр. Когато не пише, поетът гледа мачове по телевизията или чете любимите си текстове за астрономия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram