Видео: Протестът на Шипка 2013

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=gNbq9mYyyac’]

Над 250 души от гр. Казанлък, гр. Шипка и общината, организирани от Инициативен комитет за протест срещу разкриването на бежански лагер в Казанлък, блокираха за 1 час днес на обед прохода Шипка.
Сред протестиращите бяха кметът и председателят на Общинския съвет в Казанлък, общински съветници, представители на политически партии и организации, граждани.
Всички те изразиха гражданската си позиция срещу решението в град Казанлък за бъде създаден бежански лагер и заедно стартираха подписка с искане за провеждане на местен референдум сред жителите на Казанлък по въпросите:

1. Да бъде ли закрит Центърът за специализиция и професионална подготовко към Академията на МВР – гр.Казанлък?

2. Да бъде ли разкрит на територията на община Казанлък лагер от затворен тип или лагер за бежанци?

в която до момента са се включили повече от 300 души, а са необходими около 3500 подписа за да стартира процедурата.

Независимо от създадените им затруднения по придвижването, водачите на МПС, преминаващи през прохода, се отнесоха с разбиране към исканията на казанлъчани.
Утре, на 21 октомври, в 8 ч. протестиращите ще се съберат отново пред сградата на Община Казанлък, като тук отново ще бъдат и представители на националните медии.
На обед проходът Шипка отново ще бъде блокиран. Блокадите ще продължат всеки ден до окончателното решаване на проблема и до удовлетворяването на искането в подписката: в Казанлък да не се открива бежански лагер.

Точно в 13.00 часа движението на прохода Шипка беше възстановено.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram