Тончо Нейчев с бронз от световно за ветерани

Из просторните родопски гори и поляни, източно от Рожен, при слънчево, ветровито и студено/-15 градуса/ време и 40 см сняг, се проведе късата дистанция/спринт-2,6 км/ на световното първенство по ски-ориентиране, съобщава Христо Ангелов от клуба по ориентиране „Орлово гнездо“.

С топографски карти, компаси и ски за дълго бягане, ориентировачите-ветерани търсеха по своите маршрути бяло-червените контролни знаци с електронни устройства, маркиращи личните им контролни чипове, за регистриране намирането на «точките».

Неуморният, седемдесетгодишен Тончо Нейчев достигна най- високото си спортно постижение, спечелвайки световния бронзов медал, като пред него са само Кауни Муроярви /Финландия/ и Квел Сандтрьом /Швеция/.

България събра елита на европейското и световно ски ориентиране от 21 до 27 януари 2022 година край Чепеларе, състезателен център на Европейския шампионат за мъже и жени, който е и кръг от Световната купа, световно първенство за младежи до 23 години и шампионат на планетата за ветерани.

Ски ориентирането е един от най-успешните зимни спортове в България, комбинация от класическо спортно ориентиране с карта и компас и ски бягане, като за състезателния терен е предварително обработен със следи за движение със ски с различна категория проходимост. Клубът при ТД „Орлово гнездо“ е с традиции в участието си на състезанията на БФО, както при ветерани, така и в останалите възрастови групи, включително и при подрастващите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram