Ради Милев и казанлъшки ученици с обща идея за отбелязването на 2 юни

Седмица след като известният казанлъшки ултрамаратонец Ради Милев се завърна от Унгария, където участва в 6-дневно бягане и направи 6 рекорда, пенсионираният инженер разказва за преживяното и постиженията си. Пътуването му из Европа не е съпроводено от премеждия, каквито е имал предишни пъти. Световен и абсолютен национален рекорд за 6 –те дни, които пробяга край езерото Балатон / 744 обиколки/ и четири националните рекорда, Милев постави за 144 часа, във своята възрастова група при 65-69 годишните. Роденият преди 65 години Ради Милев, отново изуми света след 8-то място в крайното класиране за всички възрасти /от 38 участника. Сред 113 ултрамаратонци от цял свят в световния рейтинг, е на изключителната 12-та позиция .

 Независимо че БФЛА е член на Международната асоциация по ултрамаратон, организацията не подпомага финасово човекът, поставил национални и световни рекорди и в същото време единствен представител на България в подобен род начинания. Една от причините е, че не участва в клуб, който да го представлява. Това обаче е на път на се промени, разказва Милев.

През 2013 год. той се зарече да участва в общо четири 6-дневни бягания. Последното му голямо състезание бе в Атина, където в края на март, постигна трето място в общото класиране при конкуренция на опитни ултрамаратонци, начело на всички възможни класации в подобни бягания. Следващото му предизвикателство е 48-часово бягане в Кладно, Чехия, през лятото. 

За 137-та годишнина от гибелта на Ботевите четници и падналите за свободата на България на 2 юни, ултрамаратонецът, съвместно с казанлъшки ученици, организира спортно съревнование в парк „Розариум“. Спортистът и децата заедно ще се опитат да направят точно 137 клякания. Милев, който  не веднъж е доказвал, че обича родината си, носейки навсякъде по света българското знаме и посвещавайки победите на страната си, и този път няма да направи изключение. Той е сред редовните участници във всички възможни състезания, които се организират по време на националния празник 3 март и покрай годишнините от събитията, белязали българската история.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram