Първа олимпийска титла за България от игрите в Токио

Спечели я Ивет Горанова (карате – „кумите“) в категория 50-55 кг. Горанова стана олимпийска шампионка на игрите в Токио без загубена среща в категорията си, като не остави шанс на съперничките си. Българката спечели и трите си срещи в груповата фаза. На полуфинала нашето момиче срази Бетина Планк от Австрия с 4:3 точки, а след това спечели златения медал като надви Анжелика Терлюга от Украйна.
Каратето е дебютант като спорт на олимпийските игри в Япония, а Ивет е първата ни шампионка в историята на този вече олимпийски спорт.

По-рано днес Евелина Николова спечели още един медал за България, след като тушира вицешампионката от Рио 2016 Валерия Коблова (Руски олимпийски комитет) в схватката за бронз в категория до 57 килограма на женската борба.

Медалите за олимпийците на България вече са пет. Първият успех бе среброто по спортна стрелба на Антоанета Костадинова, последва и бронзов медал за Тайбе Юсеин при 62-килограмовите в женската борба.

Стойка Кръстева пък се класира за финала и боксьорката също е сигурен медалист. Дали ще донесе втора титла за България, ще научим в събота, когато ще се качи отново на ринга.

Снимка: Спортал


 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram