Олимпийски факли сред скъпите трофеи на „Казанлък Волей“

В Казанлък се пазят като скъпи реликви факли, с които е пренасян олимпийският огън през 1972 г. за Мюнхен и през 1980 г. за Москва. Мястото им е сред десетки медали и купи от витрината, разказваща за спортната слава на казанлъшкия волейболен клуб. Двата ценни експоната са носени от заслужилия майстор на спорта, борецът класик от Стара Загора Атанас Аргиров, който е баща на президента на ВК „Казанлък“ Васил Аргиров.

Цели четири пъти България е домакин на олимпийската щафета. Огънят се запалва от слънчевите лъчи в Древна Олимпия (Гърция), а факелното шествие преминава през планини, реки, морета и океани. Пламъкът се пренася с автомобили, мотоциклети, самолети, параходи, а в 1986 г. дори бе изстрелян в Космоса. За транспортирането му се използват специални лампи, изработени от желязо, стомана и стъкло. Факелът се носи не само от именити спортисти, но и от изявени личности на страната, през която преминава шествието.

В далечната 1972 г. огънят идва у нас през Турция на 9 август. Носи го лекоатлетът Омер Гюлтеки, който го предава на 65-годишния Борис Харалампиев, участник в маратона на игрите “Берлин ‘36”. Факлата преминава и през Стара Загора, носена от бореца Атанас Аргиров, за да намери мястото си като скъп спомен днес във витрината на „Казанлък Волей“.

Вторият факел е от 1980 г., когато в страната ни идва олимпийският огън за игрите в Москва. Носи го отново именитият старозагорец.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram