Ники Господинов се чувства добре в Испания, тимът му жъне успехи в баскета

Казанлъчанинът Николай Господинов, който пое мъжкия баскетболен отбор на Жирона в Испания, коментира за presstv.bg представянето на тима до момента в новия сезон и работата му като треньор.

„Имаме 7 победи и 1 загуба. Тренираме напълно професионално, по две тренировки на ден, като сутрешните са предимно индивидуална работа (техника и тактика), стрелба с играчите и физическа подготовка с кондиционния треньор, а следобед е предимно отборната работа в нападение и защита. Наблягаме изключително много на индивидуалната работа сутрин, като обръщаме голямо внимание на детайлите особено при усъвършенстването на тръгването при пробив защото те правят изключително много крачки при тръгване при пробив свикнали от правилата в Америка. Другото нещо на което наблягаме е да научим момчетата да играят отборно, комбинативно и да спазват тактическа дисциплина, както в нападение, така и в защита, което е доста трудно, поради факта, че в Американския колежански баскетбол играта е базирана предимно на игра 1/1. Цялата идея на тази академия е да ги приспособим колкото се може по-бързо до европейския баскетбол. Като правила, като стил на игра и като начин на живот, ако щеш. Едно от основните неща тук, на което също много се държи е дисциплината (в залата извън залата, в ресторанта и така на татък). Опитваме се почти всяка седмица да им организираме посещение на мач от ACB LEAGUE за да добият реална представа от европейския начин на игра в може би най-силната лига в Европа в момента, и също така по някога се организира ходене до някои исторически музеи и обекти в региона с цел да ги запознаем с историята и културата в Европа. Отборът разполага с физиотерапевт, тренира в зала за 5.500 души, имаме фитнес в залата на разположение и медицински център за възстановяване от контузии, който също е в залата. Пълна екипировка и въобще  всички необходими условия за професионална работа. Има и скаути към отбора които работят за по-лесното намиране на отбори за играчите в Европа.“, отговори Господинов на запитването на редакцията ни за условията, в които работи в чужбина.

Тимът на Господинов е част от международната академия Европробаскет за развиване на млади играчи. В Европробаскет се състезават предимно американски играчи, които чрез участието си се адаптират към стила на игра в европейския баскетбол и играят срещи с испански отбори. В академията работят много европейски треньори и агенти на ФИБА като целта е да бъдат намерени отбори на играчите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram