Ники Господинов от Казанлък отново ще е треньор на престижен европейски клуб

Казанлъчанинът Николай Господинов бе назначен начело на швейцарския женски баскетболен тим на Нион, съобщи вестник „Ла Кот“. Треньорът ще замени начело на тима, който игра в елитната Лига А Хаким Салем, който напусна още в края на април, но отборът не бързаше, тъй като искаше да открие най-добрия му заместник. Изборът е на президента на Нион Карин Мура.

46-годишният Николай Господинов започва треньорската си кариера преди 15 години. Той е работил най-вече в България за Дунав, Левски и Монтана, но също така в Албания (Влазня Шкодра), Германия (Васербург) и Испания.

Амбицията му с Нион е да бъде в горната половина на класирането.

„Още в началото на март месец агентът, който ме представлява се свърза с мен и ми каза, че от Нион са говорили него и имат интерес към мен за треньор за следващия сезон. Попита ме дали имам интерес и ми разказа доста неща за клуба, за амбициите им, за организацията и как е структуриран клубът. Казах му, че искам да разговаряме с тях, когато сезонът с Монтана 2003 приключи, защото искам да бъда фокусиран изцяло върху работата ми с Монтана в този момент. Те се съгласиха и насрочиха интервю след края на сезона. Проведохме онлайн интервю, обясниха ми всичко, което ме касае относно клуба, цел, задачи, визията им за развитието в следващите години и искаха да чуят моята гледна точка и доста други неща за мен. Доста от нещата на двете страни съвпаднаха като визия за отбора и неговото развитие и така се стигна до подписването на договора.

Впечатлиха ме с дългосрочната си визия за развитието на клуба, която имат и с добрите условия за работа, както и с това, че опитват всяка година да бъдат все по-близо до лидера в Швейцария – отбора на Фрибург. Разбира се и с добрите лични условия. Основното бе дългосрочната визия и това, че не търсят бързи резултати за една година на всяка цена, а че се дава възможност на треньора да работи спокойно“, коментира Ники.

 „Започваме подготовка с отбора на 20 август, а първенството започва в началото на октомври. Относно първенството – има един отбор, изявен фаворит, който доминира в Швейцария през последните мисля, че 10 години и е безапелационно първи. Това е Фрибург, който всяка година участва в турнира Еврокъп. Отборите от второ до пето място са много изравнени и всеки може да победи всеки. Тази година в първенството ще има нов отбор от германската част на Щвейцария – отборът на Баден. В първенството право да играят имат по три чужденки. Изгледах доста мачове, за да се запозная с нивото и стила на баскетбол в лигата. Има много добри чужденки, които са добри атлети. В тяхната лига доминира физиката и атлетизмът. Относно Нион – най баскетболният град в Швейцария, то там баскетболът е спорт номер едно. Имат и мъжки отбор, който се състезава доста успешно в първа лига, (завършиха на шесто място), треньор е Стефан Иванович, син на известния сръбски треньор, който в момента е начело на Цървена звезда – Душко Иванович. Хората в града живеят с баскетбола и залата винаги е пълна на всеки един мач“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram