Купа от „Шахматни надежди“ за казанлъшката сензация Ния Малчева

На 12 ноември в София се състоя финалът на “Шахматни надежди” – турнир, събрал най-талантливите млади шахматисти на България. В рамките на два дни в него участваха всички призьори до 18 години от държавните първенства по класически шахмат за 2023 г., разделени в три групи до 10, до 14 и до 18 години.

Ния Малчева бе единственият представител на Казанлък с награда и доказа, че мястото й е сред най-добрите. В седемте си срещи от турнира младата шахматистка, състезател на ШК ХXI, с треньор ГМ Красимир Русев, записа 4 победи в групата до 10 години, като завоюва купата и шампионската титла от 20 участници в нейния поток. Братът на Ния – Никола също взе участие в турнира, като завърши на пето място до 10 г.

Победителите получиха внушителни купи и медали, както и парични награди, осигурени от създателя на турнира Вълчо Арабаджиев – младши. На официалното награждаване той се обърна към децата и техните родители и сподели, че възнамерява подкрепата му към този спорт да е все по-осезаема и ще помогне на повече млади хора да се реализират.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram