Казанлъшки талант е вицеевропейски шампион в шаха

ММ Цветан Стоянов спечели за България сребърен медал от Европейското първенство за момчета, момичета, юноши и девойки от 8 до 20 години, което се проведе в София. Надпреварата събра 34 родни шахматисти. След напрегната 9-кръгова битка Цветан спечели единствения медал за националите, а общо 4 наши представители са в челните десетки на Европа.

Казанлъчанинът играе в групата на 18-годишните. Юношата ни има и титли от Европейското първенство за деца и юноши, момчета до 8 г., спечелена в Чехия през 2012 г. и от Шампионата на ЕС през 2015 г. в Австрия.

Цветан печели първото място от Световното училищно първенство за момчета до 9 г. в Гърция през 2013 г. Има и участия на Световни шампионати, като завършва с 16-то място от надпреварата при момчетата до 12 г. в Гърция в 2015 г, а три години по-късно е с 20-то място в Гърция при 14-годишните.

През 2019 г. завърши с 24-то място на Европейското първенство за момчета до 16 г. в Словакия. Има 16-то място на Младежка Олимпиада за юноши и девойки до 16 г. в Турция.

Казанлъшкият шахматист е състезател на един от най-добрите клубове в страната ЧесБомб – Пловдив. През тази година той се сдоби със званието Mеждународен майстор. На силния турнир в Гърция – Опен Кавала 2021 17-годишният талант покри нормата след 9 кръга игра и финишира с 14-о място в подреждането от над 100 участника.

Наскоро Цветан спечели за пореден път титлите на класически шах, ускорен и блиц при 18-годишните състезатели и доказа отличната си форма на няколко летни турнира.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram