Казанлък отново ще има участник в Обиколката на България

И тази година Мартин Папанов, който в Обиколката през 2022 година кара за националния отбор на България, ще стартира в престижния велотур. В миналогодишното му издание колоездачът от Казанлък бе в топ десет пред последния етап, но поради заболяване не можа да запази позицията си. Тази година той ще се състезава за отбора на Несебър. Папанов е действащ национален шампион в бягането по часовник и бивш такъв от общия старт миналата година.

Броени часове остават до началото на юбилейната 70-та Международна колоездачна обиколка на България, в която Казанлък е етапен град. Колоездачите ще бъдат посрещнати в града на розите на 28 август.

Ясни и всички отбори, които се включват, както и състезателите – 126 колоездачи от 21 тима. За интереса към нашата колоездачна обиколка говори и факта, че Българската Федерация по Колоездене трябваше да избере от над 90 заявки на отбори, желаещи да участват в състезанието. Сред тях има 12 континентални, 3 национални  и 6 клубни отбора от 28 държави.

За втора поредна година ще отбележим участието на българския национален отбор по колоездене в чийто редици ще видим най-добре представилият се българин в Обиколката от миналата година и шампион на България за 2023 г.  в държавното първенство в общия старт за мъже – Йордан Андреев. В отбора са включени също един от най-добрите ни колоездачи през последните години – Николай Генов, изключително опитният Стефан Георгиев, както и обещаващите таланти сред младото поколение български колоездачи Преслав Балабанов, Габриел Грозев и Васил Попов. Особено внимание трябва да се обърне към Преслав Балабанов, който прави много силен сезон до момента, а е само на 22 г.

Освен националния отбор, в Обиколката ще участват още 4 клубни колоездачни състава от България – Долчини Про Тийм, Хемус 1896 Троян, Васил Левски и Несебър Шокблейз. В отбора на Васил Левски отново ще видим холандеца Жорди Слоф, който през миналата година бе най-добре представилият се колоездач от български отбор, финиширайки на 6-то място.

За поредна година в Обиколката на България ще участва и френският колоездачен отбор Мартиг, който е воден от един от най-успешните български колоездачи и трикратен победител в Обиколката на България – Христо Зайков. В състезанието ще карат трима българи, които също имат сериозни претенции за добро представяне – Мартин Маринов, Венцислав Венков и Николай Дянков.

От чуждестранните отбори най-силно впечатление прави полският Востер, който е традиционен участник в нашата Обиколка, като в неговите редици ще видим победителя в Обиколката на България от 2020 г.  Патрик Стош както и може би претендент номер едно за крайната победа Мачей Патерски. Той е и най-титулуваният колоездач от всички участници, с множество победи и участия в състезания от световния Тур. През миналата година Патерски спечели и двудневното състезание „По стъпките на римляните“, което също е част от календара на световния колоездачен съюз и се проведе непосредствено след Обиколката на България в района на Разлог.

С интерес ще следим и представянето на младежките отбори на два от съставите в световния ПроТур – Астана и Едюкейшън Фърст Нипо, като и двата отбора са съставени от млади но изключително талантливи колоездачи.

За първи път от доста години насам в Обиколката ще участва и словенски отбор при това един от най-силните – Адрия Мобайл. В него ще видим 18-годишния Мартин Юрик, когото мнозина считат като следващата голяма звезда в словенското колоездене, като само преди два месеца той се  класира на второ място в бягането по часовник на националния шампионат на Словения за мъже и на 44-то място на световното първенство в същата дисциплина при мъжете.

Традиционен участник в нашата обиколка е и унгарският отбор Епронекс. През последните две години Балаш Рожа успя да спечели наградата за най-активен състезател, а през тази година освен него в отбора е и колоездачът от Южна Африка Байран Мунтън, който остави много добри впечатления със силното си каране в 68-мата МКОБ.

Сред останалите отбори внимание заслужава и американският Ново-Нордиск. Главен спонсор на отбора е едноименната фармакологична фирма, която се е специализирала в продукти за превенция и борба с различните форми на диабет. За да покаже, че дори и спортисти с подобна форма на заболяване могат да участват в професионални състезания от най-висок ранг, отборът е съставен изцяло от колоездачи страдащи от някаква форма на диабет.

В състезанието ще вземат участие и националните отбори на Сърбия и Македония.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram