Ицо Янев трети сред най-добрите треньори на годината

Синът на директора на Детско-юношеската школа на ФК „Розова долина“ Ангел Янев и настоящ треньор на „Нефтохимик“ Христо Янев е в топ 3 на треньорите за 2016 година.). Най-много гласове в 56-ата анкета на спортните журналисти в страната в тази категория получи старши треньорът на „Лудогорец“ Георги Дерменджиев. Втори в класацията е Станимир Стоилов („Астана“). Янев получи признанието на спортната общност в конкуренция на над 30 наши треньори в професионалния футбол. Мястото му в тройката на тримата на-успешни треньори за годината е прецедент в най-новата казанлъшка спортна история.

Треньорската кариера на Христо Янев започна в началото на януари 2015 г., когато бе назначен за старши треньор на „Миньор“ Перник, който участва в Югозападната „В“ група. Дебютира официално начело на „чуковете“ в първия пролетен кръг на 1 март. През 2015 г. е ст. треньор на ЦСКА София. През сезон 2015-2016 начело на ЦСКА, Янев има 39 официални мача като треньор за „червените“, от които 38 победи и едно равенство.

През миналия сезон успя да изведе ЦСКА до спечелване на Купата на България, а безпрецедентен факт стана това, че „армейците“ бяха по същото време във „В“ група. Именно този треньорски състав в лицето на Христо Янев, Владо Манчев и Ивайло Петров, бе в основата на историческият триумф на ЦСКА през лятото.
 През август на извънредна пресконференция Христо Янев подаде оставка като треньор на ЦСКА София, ден след равенството с „Пирин“ Благоевград.

Христо Янев пое „зелените“, след като на 17 септември Димчо Ненов беше официално освободен от поста старши треньор на „Нефтохимик“.

Янев е на 37 години, бивш футболист на ЦСКА, „Литекс“, „Гренобъл“ и „Славия“. Като активен състезател има 11 мача за националния отбор на България и е вкарал 3 гола. Има две шампионски титли на страната с ЦСКА и две титли с „Литекс“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram