Почит за героите на Освобождението на Казанлък

Община Казанлък чества 139 години от Освобождението на Казанлък и от боевете при Шипка-Шейново.

По традиция, на 8 януари, 2017г., в двора на Девическия манастир „Въведение

 

Богородично“, гр. Казанлък, казанлъчани почетоха паметта на  воините от Руската армия и Българското опълчение, дали живота си в тежки боеве с османските орди в безмилостната зима през далечната 1878г.

 

„Зад тази дата остават вековните теглила и мъки и величието на българина, понесъл това изпитание, запазил своя род, език, достойнство и вяра!“, каза в словото си Мариана Ибришимова от Исторически музей „Искра“.

 

Заедно с кмета на община Казанлък Галина Стоянова, в мразовития неделен предиобед пред Паметника на загиналите за освобождението на града се събраха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, Областният управител на Стара Загора инж.Георги Ранов, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, общинското ръководство и общински съветници, представители на патриотични организации и културни институти и училища, обикновени граждани – родолюбци.

 

Те бяха поздравени с кратък рецитал от смелите пред студа малки възпитаници на Мая Стоянова, ръководител на Школата по художествено слово към народно читалище „Искра – 1860“.

9 34 44 48 70 73

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В историческия двор на Светата обител, приютил ранени и бойци за Свободата, след опустошаването и опожаряването на Стара Загора от армията на Сюлейман паша, Старозагорският митрополит Киприан отслужи, в съслужие с казанлъшки духовници, заупокойна молитва в памет на загиналите. „Отдаваме покой на всички, които се пожертваха за България.“, каза Негово Високопреосвещенство и пожела: „Всички ние да бъдем пазители на българщината и на завета на нашите предци!“.

Членовете на Регинален клуб „23 Пехотен шипченски полк“ към Национално дружество „Традиция“ отдадоха почетен караул пред паметника на загиналите воини, а присъстващите с поднасяне на цветя се поклониха пред подвига им, донесъл Свободата на Казанлък.

По-рано през деня лично Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан отслужи литургия за годишнината в храма на манастира, от където започва като млад казанлъчанин неговата среща с Бога.

Утре честванията ще продължат с поклонение и поднасяне на цветя на Паметника на победата в с.Шейново и заупокойна молитва в храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка, след което ще бъдат поднесени цветя в криптата на храма, в знак на признателност към героите на Руската армия и на Българското опълчение, разбили в епичната Шейновска битка вражеските орди на Вейсел паша и загинали за Свободата на България.

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram