Изнанади на турнира в Банско – „розите“ с успешен дебют срещу силни професионални школи

Два набора на футболната школа от Казанлък представяха „Розова долина“ на силния международен турнир „Eвима къп“ в Банско. Водените от треньора Боян Нейчев „рози“, набор 2004 и 2007-ма година, бяха голямата изненада на турнира, в който участваха 100 отбора в 7 възрастови групи деца (родени 2004-та 2005-а, 2006-а, 2007-ма, 2008-ма, 2009-а и 2010 г.).

Отбори на Турция, Полша, Македония, Иран, Сърбия, Израел, Румъния и Узбекистан, представители на водещите школи като „Галатасарай“, „Легия“ (Варшава), ЦСКА-София, „Черно море“, „Левски“, „Берое“, „Ботев“ (Пловдив), „Славия“ и др. бяха конкуренти за спечелването на наградите.

Въпреки ожесточената конкуренция, малките футболисти от Казанлък успяха да постигнат призово класиране при набор 2004, които завършиха пети в подреждането. От изиграните пет срещи „розите“ записаха победи срещу румънския Васлуй (2:1), „Мегаспорт“ Узбекистан (1:0), направиха равенства с „Пирин (1:1) и с най-силната столична частна школа с близо 3 000 възпитаници „Лъвчетата“ (0:0). Загуба от „Берое“ с 2:0 попречи на възпитаниците на Нейчев да продължат напред в състезанието. „Гледаха на нас, като като на абсолютни аматьори, никой, освен в „Берое“, не беше и чувал за клуба ни. Беше едновременно предизвикателство да докажем, че можем да бъдем равни на големите школи и възможност да подобрим играта си срещу по-силни съперници“, допълва треньорът на младите ни футболисти.

Вторият състав на „Розова долина“, родени 2007 г., записа две успешни срещи в турнира. Срещу „Васлуй“ Румъния момчетата започнаха с победа 2:0. След това се наложиха с 1:0 и над „Реал Ниш“ Сърбия. Загуби от турския „Истанбул ББ“ с 1:0 и от „Левски“ с 3:0 препятстваха по-нататъшното участие на децата в състезанието. Така, с 6 точки, съставът на „Розова долина“ отпадна от надпреварата в потока, в който участваха общо 20 отбора. „Но сме най-добрият трети в групите и това е страхотен успех за момчетата. Доволен съм и от двата ни състава, дадоха най-доброто от себе си, играха футбол на високо ниво и зарадваха всички нас, които ги подкрепяме. Срещу силните селекции на професионалните детски школи ние поставихме нашия ентусиазъм и желание да покажем, че отборите ни имат своя потенциал да участват в тези толкова силни турнири“, коментира младият наставник Боян Нейчев.

„Евима футбол“ е организатор на най-масовите турнири за деца в страната ни. Тази година специален гост на спортното събитие бе мегазвездата на световния футбол Джими Флойд Хаселбанк, бивш нападател на „Челси“ и „Атлетико“ (Мадрид). Той проведе открита тренировка за всички треньори, участници в турнира и награди призьорите. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram