Иванка Колева изведе нашите параолимпийци в Рио

Тази нощ официално бе даден старт на Параолимпийските игри в Бразилия. На стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро се състоя церемонията по откриването.

Всички състезания ще преминат на същите спортни обекти, на които се проведе и лятната Олимпиада в Рио. Съревнованията обхващат 22 вида спорт, в които ще се раздадат общо 528 медала.

Знаменосец на родната делегация бе гюлетласкачката Иванка Колева, която ще стартира първа от българските състезатели. Още тази вечер е финалът на гюле в клас F56/57, в който ще участва и Колева, която на 47 години е най-възрастната спортистка в българската делегация. Тя ще се състезава и на диск. Радослав Златанов пък стартира в сериите на спринта на 100 метра в категория T13 в петък рано сутринта българско време.

България ще бъде представена на Параолимпиадата от още четирима спортисти с увреждания. Това са Даниела Тодорова (диск F54/55 и копие F55/56), Денислав Коджабашев (тенис на маса клас 10), Ружди Ружди (диск F54/55/56 и гюле F54/55), Милена Тодорова (спортна стрелба, пушка 10 метра SH2) и Християн Стоянов (бягане на 1500 метра T45/46), който на 18 години е най-млад от българите. Параолимпиадата завършва на 18 септември.

В програмата на игрите са включени: академично гребане, баскетбол, велоспорт, конна езда, волейбол, голбол, джудо, лека атлетика, тенис на маса, ветроходство, пауърлифтинг, плуване, ръгби, стрелба, стрелба с лък, тенис, фехтовка (на колички), футбол (по 5 души), футбол (по 7 души)./ Спортал

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram