Защо Португалия трябваше да спечели „Пеперудения финал“ на Евро 2016 ?

Мореплавателите трябва да благодарят на Съдбата, която си знае работата, и на…Арнор Ингви Траустасон

Португалия е новият крал на футболна Европа! Мореплавателите на Фернандо Сантош заслужено гледат всички отвисоко, защото сбъднаха мечтата за голяма титла на една малка, но много футболна страна! Досущ като съименника си Магелан, треньорът на португалците покори нови, неоткрити досега хоризонти пред сънародниците си. Съдбата си знае работата, казват старите хора-по непоправим начин ти дава, след като ти е взела най-ценното. Преди 12 години Португалия бе орисана да стане шампион на домашното си Европейско, но не би. Крал Ото и гърците ознаменуваха хитрата си игра с титла на Евро 2004. Сълзите, проляти тогава от португалците, бяха океан –мнозина смятаха поколението на Луиш Фиго за най-талантливото в Историята. Много анализатори дори казваха, че Португалия е изтървала исторически шанс, който няма да се повтори! Е, само 12 години по-късно, Съдбата върна с пълни шепи всичко на иберийците. С треньор, станал известен предимно в Гърция, с половин отбор по-непознати футболисти, с тактиката на гърците и със съперник-домакин на финала – титлата сякаш бе неизбежна. Шест равни мача и една победа –толкова се изискваха за победа в първото Европейско първенство с 24 отбора. Добър за едни, лош за други, форматът на Евро 2016 доказа ясната тенденция във футбола, че много по-важно е да не загубиш, отколкото да спечелиш един мач. На някои футболни романтици, естествено, това не се харесва –но споменът за Северна Ирландия, Ейре, Уелс, Албания и Исландия и техните фенове, говорят по-скоро За формат с 24 отбора. И като казахме Исландия – сякаш всичко най-интересно на първенството се свързваше с най-малката страна-участник. Гордите исландци на практика направиха Португалия шампион. Онзи късен гол на Арнор Ингви Траустасон срещу Австрия бе с троен ефект. Първо позволи на островитяните да запишат първа историческа победа на голямо първенство. Второ класира Исландия в мача им с Англия, където знаем какво стана. И трето, оказало се и най-важно, така разбърка класирането в групата, че прати Португалия в по-лесния поток и така мореплавателите избегнаха чак до финала сблъсък с великите футболни сили. И това, ако не е намигване от Съдбата, здраве му кажи!

Коментар за титлата на Португалия и нито дума за Роналдо ? Не, спокойно, няма как да го избегнем! Все пак говорим за капитана на еврошампиона. Кристияно направи на пух и прах всички анализи и критики, които твърдяха, че отборът играе за него, а не той за отбора. Ударът, който получи от Пайе на финала, обаче сякаш преобърна за пореден път нещата, в негова полза! Опита пълзейки, на един крак да доиграе мача, но бързо се видя, че няма да го бъде! Сълзите в очите му говореха много! Но, ако на него не му пукаше за родината, нямаше да изземе функциите на Сантош, в края на мача! Мотивацията, която той вдъхна на съотборниците си бе феноменална – те победиха за Португалия, за себе си, Но и за него-за своя капитан!

Едер – момчето, което намери кога да вкара първия си гол за националната фланелка. Роден в независимата от 1974 г. бивша португалска колония Гвинея-Бисау –една от най-малките и бедни държави не само в Африка, но и в света, снажният Едер изигра мача на живота си. Парадоксално или не –той е играч на френския Лил и едва ли ще бъде приет добре на първата тренировка за новия сезон. Включи се в мача с неимоверно желание и с отговорността на фланелката с номер 9 на Португалия-носена в миналото от имена като Иларио, Жоао Пинто, Педро Паулета и Уго Алмейда. Иберийците доказаха, че могат да играят с централен нападател – и им се получава много добре.

Останалите герои също трябва да бъдат спомената- Велик мач на подценявания Руи Патрисио на португалската врата; Седрик, Рафа Герейро, Фонте, Играчът на мача-Пепе, Жоао Марио, Адриен Силва, Жоао Мутиньо, бъдещата суперзвезда Ренато Санчес, капитанът-заместник Нани и всички останали от 23 на Фернандо Сантош. Всъщност треньорът на португалците използва цели 21 играчи, като само двамата резервни вратари не помирисаха терен.

Франция се скри в този мач. Хората, от които се очакваше да поведат своите към трета Евротитла се скатаха жестоко- Пайе, Жиру, Гризман и Погба направиха силно първенство и слаб финал. Франция сякаш очакваше тази титла и бе готова да изригне от емоции. Да докаже, че е обединена, че тероризмът няма да я сломи, че щастието от постигнатото е по-силно от всичко….е понякога приказките нямат щастлив край. Сънародниците на Лафонтен и Шарл Перо го доказаха, но пък винаги има поука в края на всяка приказка.

Една португалска поговорка гласи: „Отмъщението е ястие, което се сервира студено.“ След 10 поредни загуби от Франция, след три загубени важни полуфинала и хиляди разбити мечти – сега бе ред на Португалците да се смеят….или да полетят на крилата на френските молци в „Пеперудения финал“ на Евро 2016.

Димитър Спасов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram