ГМ Краси Русев започва участието си на шахматната олимпиада в Азербайджан

ГМ Веселин Топалов и ГМ Антоанета Стефанова предвождат българските шахматни отбори. Българските представители – мъже и жени отлетяха за Баку, Азербайджан за участието си в 42-рата световна шахматна олимпиада.
На летището в Истанбул е сборният пункт от различните посоки на света за българските състезатели, откъдето с нощен полет ще отлетят за Баку. По време на Олимпиадата българите са настанени в петзведния „Булевард Баку хотел“ за своето участие в 42-рата световна шахматна олимпиада.
В Международната шахматна федерация – FIDE членуват над 170 страни. ФИДЕ е създадена по време на Осмите олимпийски игри в Париж през 1924 година. Във връзка с големия брой участници по време на шахматна олимпиада, международната шахматна федерация (ФИДЕ) от създаването си сама пожелава олимпийската надпревара да се провежда отделно от официалните олимпийски игри – на друго място и по друго време.
За участие в 42-тата световна шахматна Олимпиада са записани за участие 1607 шахматисти при мъжете и жените. Сега шахматната олимпиада се провежда на всеки две години. 42-тата световна шахматна олимпиада се провежда от 1 септември до 14 септември 2016 година в Баку, Азербайджан.
В мъжката шахматна олимпиада са се регистрирали 899 шахматисти от 176 държави от тях 252 са гросмайсторите, 138 са международните майстори. Отборите участници са 181. При жените състезателките са 708 от 138 държави, от тях 20 гросмайстори, 68 гросмайсторки, 39 международни майстори и 117 международни майсторки – 142 отбора. Отборите и при мъжете и при жените са съставени от по 4 шахматисти и 1 резерва. Със среден рейтинг 2387 г. жените са на 9-то място в стартовия листна 142-те отбора. Мъжкият представителен отбор е на 23-то място от 181те отбора, участници в мега шахматното събитие. Българските шахматни отбори са съставени от: • Жени – ГМ Антоанета Стефанова, ГМ Ива Виденова, ГМжени Адриана Николова, ММжени Елица Раева и ГМжени Маргарита Войска. Капитан е Маргарита Войска. • Мъже – ГМ Веселин Топалов, ГМ Валентин Йотов, ГМ Момчил Николов, ГМ Красимир Русев и ММ Мартин Петров. Капитан е Николай Велчев.

Първият съперник на казанлъшкия гросмайстор Красимир Русев е суданецът Али Асим Елобейд.

 Източник: Спортал и БФШ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram