Българин се включва в международна благотворителна кауза за децата на Кения

В средата на месец февруари българинът Мартин Петров ще се включи в експедиция в опит да изкачи Килиманджаро. Покоряването на най-високата точка на Африка е посветено на благотворителна кауза, част от международната инициатива на Фондацията към световната организация на Лайънс клубовете (LCIF) „Kilimanjaro for Kids“, а целта е да се съберат средства за изграждане на учебен център за деца-сираци и със самотни родители в Кения.

Кампанията стартира през 2019г., когато 10 жени от Лайънс клубове от Швейцария, Италия, Великобритания, Полша, Румъния, Русия и др., изкачват Килиманджаро и посвещават постижението си на каузата. Вдъхновени са от първата жена-международен президент на Лайънс Интернешънъл Гудрун Ингвадоттир, а поставената цел е да се съберат 100 хиляди долара за дострояване на учебни зали, оборудване и разширяване на училището Амрита Център, Кения, което приютява над 200 деца от изключително бедни семейства и сираци. Заради пандемията кампанията е прекъсната и успяват да съберат около 75 хил. долара. През 2021г. кампанията е възобновена от LCIF, Lions New Voices Европа, Lions Global Action Team Европа и подкрепена от българските Лайънс клубове и членове заедно с Асоциацията на Лайънс клубовете в България Дистрикт 130.

Слоганът на кампанията и мото на българското участие в нея е „Не всички можем да изкачим планина, но всички можем да променим нещата!“ Даренията се събират от Lions Clubs International Foundation (LCIF) директно на www.lionsclubs.org/kiliforkids. Всичко свързано около подготовката на експедицията и кампанията можете да следите на https://www.facebook.com/NewVoicesK4K и https://www.facebook.com/martinkirilovpetrov

Мартин Петров е управляващ директор на производствена компания във Видин с над 150 служители, паст президент на Лайънс клуб Видин, възпитаник на Американския университет в България. През 2021г. той развя знамето на националната кауза „България срещу диабета“ от покрива на Европа и покори кавказкия първенец Елбрус (5 642м), това се случва за втори път, след като само година по-рано той покори най-смъртоносния връх на стария континент Монбан (4810 м) в Алпите. Носител е на специалния приз на името на алпиниста Атанас Скатов, връчен му от Туристическо дружество „Бонония“.

LIONS International е най-голямата и най-ефективната международна благотворителна организация в служба на обществото, с повече от 1,4 млн. членове по целия свят, които независимо от език и религия са посветени на това да намират и да помагат на хора в нужда. Организирана в повече от 47 000 Лайънс клуба в над 200 страни и региони, асоциацията се гордее с над 100-годишно наследство в служба на обществото. През 2018-2019 за пръв път начело е жена, Гудрун Ингвадоттир от Исландия, вдъхновила движението New Voices за обновяване с повече жени и млади хора в клубовете и равни възможности за ръководни позиции.

Приоритетните дейности на Лайънс движението са кампании, свързани със зрението и превенция на диабета; борба с глада и помощ на хора в неравностойно положение; опазване на околната среда, грижа и помощ за деца с тумори и дейности, насочени към младежта.
В България Лайънс членовете са почти 900 в 42 клуба и заедно с младите си попълнения от Лео клубовете очакват своите последователи в служба на обществото.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram