Цирк в парламента! ГЕРБ и БСП пред бой за фланелки, искат оставката на Емил Христов

Пред бой в парламента се нажежиха страстите между депутати от БСП и ГЕРБ заради хората с увреждания. Екшънът се разигра точно след края на пленарното заседание. Стана ясно, че Емил Христов не е допуснал десетина представители на хората с увреждания, участвали в протеста пред МС, предаде Канал 3.

Те искали да се срещнат с всички ПГ, но само от БСП откликнали и им уредили парламентарни пропуски. Охраната от НСО на входа обаче не ги пуснала с аргумента, че имат надписи на черните тениски „Системата ни убива“ и това е реклама според правилата на Народното събрание.

Заради това близо двайсет минути Цветан Цветанов и Драгомир Стойнев си крещяха пред вратата на задния вход на парламента, а агитки депутати от двете партии се събраха покрай тях, в готовност да се бранят. Разправията продължи с многогласие и завърши с искане на оставката на зам.-председателя на НС Емил Христов от ГЕРБ.

Реплики току разменяха на висок глас Антон Кутев, Георги Гьоков, наред с Лъчезар Иванов, Александър Иванов и Данаил Кирилов от ГЕРБ покрай основните спорещи Стойнев и Цветанов. Обвинението спрямо Христов отправи първа Корнелия Нинова, която обаче не присъства на развихрилия се скандал между депутатите на двете партии по-късно.

Самият Христов съжали за случилото се и се извини, че в момента, в който е водил заседанието на парламента, е бил некоректно уведомен от Антон Кутев. Той се оправда, че е нямало как да се разконцентрира и да се занимае с такъв важен въпрос мимоходом, докато председателства. А нямало как да прекъсне заседанието.

„На мен ми беше обяснено само за надписа, а не че имат пропуски“, разказа самият Емил Христов, след като преди него Стойнев се оплака на Цветанов, че всички са били записани като посетители и са имали временни пропуски. Христов ръководи Народното събрание, докато председателят Цвета Караянчева е на посещение в САЩ.

„При цялото ми уважение към Вас, при това, което направихте днес, най-малкото е още утре да си депозирате оставката“, обърна се към Христов зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, след като секунда по-рано в диалога между самия Христов и Антон Кутев, социалистът очи в очи го предупреди, че ще му иска оставката.

Цветанов пък уточни, че веднага след като разбрал, хукнал навън да види хората, но си били тръгнали. В ръцете си той държеше черната тениска с „рекламния надпис“, която му подарил Антон Кутев, но отказа да я покаже на медиите да я снимат. „Смятате ли, че ние ще имаме интерес тези хора да не бъдат чути?!“, удиви се Цветанов пред обвиненията на социалистите. Той припомни, че на министерско ниво има работна група, която уточнява исканията на хората с уврежданията.

Шефът на депутатите от ГЕРБ упрекна социалистите, че случилото се е нарочно търсен инцидент за политическа употреба. Лидерът им сутринта каза, че е плакал за майка с дете с увреждане, а те ни ги допуснаха да влязат в парламента, възмути се после Жельо Бойчев.

http://epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram