МОН да има политика, гарантираща уважението и достойнството на ръководните кадри, счита депутатът от БСП Донка Симеонова

„МОН трябва да има политика, която да гарантира уважението и достойнството на ръководните кадри в системата на образованието, тъй като те провеждат държавната политика в областта на предучилищното и училищното образование по места”, счита депутатът Донка Симеонова от „БСП за България”. Последният й актуален въпрос към министъра на образованието акцентира върху политиката, която трябва да се води за създаването на условия за работа и развитие на ръководните кадри.

Повод за въпроса идва от множеството дискусии „За делниците на образованието”, в които педагози, директори и др., призовават често „на образованието да започне да се гледа като на надпартийна система. Смяната на управляващите провокира проверки, най-често по анонимни сигнали, които водят до саморазправа, съответно до смени на неудобни ръководители, а условията, при които се работи са изключително тежки”, сподели тревогите на колегите си Симеонова.  „Към анонимните сигнали трябва да се подхожда с повишена доза подозрителност, голяма част се губи в реакция по тях.”, каза министърът Красимир Вълчев. Той смята, че високото ниво на отговорност, което носят директорите „изхабява” и именно това стои в основата за прекратяване на трудовите правоотношения в по-голямата част от случаите.

Депутатът Донка Симеонова отново апелира за намаляване на административната тежест в дейността на директорите, за достойно заплащане и да се помисли за персонални пенсии на заслужилите деятели в образованието.

 

Областен съвет на БСП – Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram