Култовият комплекс „Оструша“ отвори врати за посетители

Тракийският гробнично-култов комплекс Оструша отвори врати за посетители.

Един от най-внушителните комплекси в Долината на тракийските царе ще работи всеки ден от седмицата, а входът ще е свободен през следващите месеци. Той е едно от първите големи открития в региона от експедицията на археолога доц. д-р Георги Китов от 1993 година.

Развит е на площ 100 квадратни метра, като се състои от шест помещения, едно, от които е саркофагоподобна камера. Съоръжението датира от началото на IV век преди Христа.

В Оструша има погребан кон – нещо типично за обектите от тракийското наследство. Погребението на владетеля обаче е символично, както в Хелвеция, Голяма Косматка, Грифони и Шушманец. Изображенията на касетирания таван са направени с хирургическа точност.

Комплексът има и много добра архитектура, присъства и кръглото куполно помещение, което е свързано с култа към слънцето, като едно от най-важните измерения в тракийските вярвания. С тези си архитектурни особености и находки, съоръжението се нарежда сред най-представителните паметници на тракийската надгробна и култова архитектура от този период.

Гробницата е изцяло реставрирана и социализирана по проекта на Община Казанлък „Светът на траките“, благодарение на който основните части на комплекса могат да бъдат пълноценно видими. В саркофагоподобната камера има специален режим на наблюдение, което дава възможност на посетителите да видят фреските по тавана в реално време, без влизане в самия саркофаг и нарушаване на задължителните параметри за опазване.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram