Празници днес

  • Почита се Преподобна Мария Египетска.
  • Ден на хумора и шегата . В народната традиция  празникът е известен като Ден на лъжата. Денят води началото си от древния Рим, където  съществувал празник на глупците. Негов приемник е Денят на смеха. Този ден е придобил гражданственост в Англия и оттам се разпространява по целия свят, вкл. и в България. Английска е и поговорката “Светът е оцелял, защото се е смял”.
  • Международен ден на птиците.  През 1906 г. на 1 април е подписана международна конвенция за охрана на птиците, полезни за селското стопанство.
  • Ден на математика

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Св. Мария Египетска живяла в средата на 5 и началото на 6 век. Родила се в Египет, в град Александрия. Когато навършила 12 години, напуснала бащиния дом и се увлякла от порочен живот. Повече от 17 години се предавала на греха и всичко вършила безвъзмездно – не взимала пари, макар че живеела в нищета. По стечение на обстоятелства се присъединила към група поклонници, които отивали в Йерусалим за празника Въздвижение на Светия Кръст.На кораба Мария не преставала да съгрешава. В Йерусалим, пред храма „Възкресение Христово“ Мария била спряна от невидима сила на входа.  Осъзнала, че Господ не я допуска заради греховете й. Обхваната от дълбоко разкаяние, Мария започнала да моли Бога да й прости греховете и обещала, че ще започне нов живот. Като видяла до входа на храма икона на Божията майка, Мария започнала да й се моли да се застъпи за нея пред Господа. Дълго и усърдно се молела Мария да влезе в църквата и да види Кръста, на който пострадал Иисус Христос. Сторило й се, че молитвата й е чута. Почувствала просветление в душата си и когато тръгнала към входа, безпрепятствено влязла в храма. Горчиво плакала на гроба Господен и излязла от храма преобразена. Мария изпълнила обещанието си да промени своя живот. В пустинята тя прекарала 47 години в пълно уединение, молитва и пост, като се хранела само с корени. Тя срещнала в пустинята йеромонах Зосима. Той се оттеглил там за пост и молитва. Старецът бил поразен от светостта и дара на прозорливост. Мария по време на молитва стояла над земята, преминавала река Йордан като по суша. Изпълнен с благоговение, Зосима я помолил да разкаже историята на живота си. На следващата година старецът Зосима се отправил за Йордан и видял Мария на другия бряг. Тя прекръстила водата и спокойно тръгнала по нея. Като излязла на брега, поклонила се на стареца и поискала да я благослови. После помолила Зосима да изпълни последното й желание: да дойде след година на мястото, където я срещнал за първи път. След година старецът отново дошъл, но намерил Мария мъртва. Тя лежала на земята със събрани за молитва ръце. До нея на пясъка имало надпис: „ Отец Зосима, погреби тялото на смирената Мария, умряла на 1 април. Върни праха на праха”. Старецът погребал останките на светицата в пустинята. Мария Египетска е образец на съвършено покаяние. Счита се за покровителка на каещите се жени и помощница на онези, които се обръщат към нея за избавление от блудна страст. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram