1981 г.: Откриват монумента на Бузлуджа

“Дом паметник на партията” или Паметникът на Бузлуджа е построен на връх Хаджи Димитър и е открит на 23 август 1981 г. Най-големият идеологически монумент в страната, който през 2013 г. е включен в класацията на myscienceacademy.org – “Най-красивите изоставени места в света”.

Конструкцията на монумента представлява куполна ритуална зала, напомняща урна за жертвен огън. Тържествената зала е с диаметър 42 м. Висока е 14,5 м. Общата площ на мозайката, с която е декорирана, е 550 м2. Композиции от бяло кристално стъкло украсяват трите вътрешни стълбища. 70-метрова кула, символизираща развято партийно знаме с 12-метрова червена звезда на върха, се издига до основната постройка, като до 1989 г. е светела нощем. Целият монумент също е бил ефектно осветен.

През май 2016 г. младата арх. Дора Иванова запознава българския премиер с проекта си „Бузлуджа – паметта на времето“ (нейна дипломна работа), който предвижда паметникът да се консервира в сегашното му състояние и да се превърне в музей на националната памет. Екипът на арх. Георги Стоилов, построил Дом-паметника на БКП, подкрепя младата си колежка и заедно с археолога проф. Николай Овчаров са готови да обединят усилия за реализацията на тази идея, която ще даде нов живот на монумента.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram