19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

Световната здравна организация (СЗО) определя затлъстяването като един от най-значимите проблеми на нашето съвремие.
Затлъстяването е хронично патологично състояние, което се характеризира с прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека, дължащо се на увеличаване на броя и/или размерите на мастните клетки.
Основната причина за затлъстяването и наднорменото тегло е енергийният дисбаланс
между приеманите калории и изразходваните калории.

В световен мащаб има:

  • увеличен прием на енергийни храни с високо съдържание на мазнини; и
  • много слаба физическа активност.
    Това се дължи на все по-заседналия начин на живот, на големия процент форми на работа, които не изискват движение, променения начин на придвижване и нарастващата урбанизация.
    В зависимост от степента на натрупване на мастна тъкан, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.
    Факторът наднормено тегло води до потенциално увеличение на риска от сърдечносъдови и мозъчно-съдови заболявания, захарен диабет тип 2, ставни и дихателни заболявания, злокачествени новообразувания.
    Все повече се увеличава броят на хората със затлъстяване, сочат данни на Световната здравна организация. Данните сочат, че почти два милиарда души, над 18-годишна възраст, имат наднормено тегло, а 650 милиона са със затлъстяване.
    У нас с наднормено тегло са близо 62% от населението – доста повече от средното равнище в световен мащаб, което е 39%.

Причини и рискови фактори
За развитието на заболяването играят роля няколко групи фактори:

  • Генетични фактори. При наличие на един родител със затлъстяване вероятността детето да развие затлъстяване достига 40%, при двама родители вероятността достига 80%. Без фамилна обремененост този процент е 10.
  • Фактори на средата. В много случаи средата на живот не благоприятства
    здравословен начин на живот. Примери за това са липсата на достъпни съоръжения за спорт, паркове и велосипедни алеи; големите размери на порциите; състава на храната и др.
  • Физиологични фактори. В тази група фактори са нарушенията в обмяната на
    мастната тъкан, хормонални промени и др.
  • Психологически фактори. При някои хора емоционалното състояние и стреса
    оказват влияние върху храненето. В тази група фактори се включват и хранителните разстройства.
  • Състояния и заболявания като инсулинова резистентност, хипотиреоидизъм,
    синдром на Кушинг и др.
  • Медикаменти. Приемът на някои медикаменти се свързва с увеличение на телесната маса: антидепресанти, антиконвулсанти, някои медикаменти, използвани в лечението на диабет, хормонални препарати, кортикостероиди и др.

Видове затлъстяване:
В зависимост от разпределението на подкожната мастна тъкан се различават три типа на затлъстяване:

  • генерализирано – дебелината на подкожната мастна тъкан нараства по цялото тяло;
  • женски тип (гиноидно) или периферно – отлагането на мазнините е предимно в
    долната част на тялото/ханша/; тялото придобива форма на круша;
  • мъжки тип (андроидно) или централно – най-голямо количество мастна тъкан е
    отложена по корема и гърдите; тялото придобива форма на ябълка.

Методи за лечение

Съществуват различни методи за лечение: диетолечение, двигателна активност,
поведенческа терапия; лечение с медикаменти, хирургични методи и др.
Тъй като затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс – повишен енергиен внос и/или намален енергиен разход, основните принципи на лечение включват тези два аспекта.
Намаляване на енергийния внос може да се постигне чрез: гладуване; нискокалоричен
режим; диети със специален засищащ режим; промяна на хранителното поведение;
психологически методи на въздействие – лечение на стреса, социална подкрепа и др.;
средства, потискащи апетита.
Всяко лечение е индивидуално и е под наблюдение на специалист диетолог.

Профилактика на затлъстяването

За да поддържате здравословно телесно тегло, спазвайте следните правила:
1) Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на вашия енергоразход. За
съвременния човек в активна трудова възраст (30-60 г.) е свойствена ниска или
умерена физическа активност, поради което средната енергийна потребност за мъжете
варира между 2500 и 2900 ккал/ден, а за жените между 1980 до 2250 ккал/ден.
2) Хранете се редовно и умерено, в приятна атмосфера. Спазвайте определен час за
хранене. Разделете храната на три основни приема с 2-3 междинни закуски.
Препоръчително е да намалите обема на порциите. Вечеряйте не по-късно от 2-3 часа
преди лягане.
3) Консумирайте редовно зърнени храни и варива като източник на енергия. Тези
продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават
обема на храната и засилват усещането за ситост.
4) Консумирайте ежедневно над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за
предпочитане сурови.
5) Избягвайте тестените изделия.
6) Ограничете приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте газирани
безалкохолни напитки и напитки, съдържащи захар.
7) Намалете количеството на пикантните подправки и солта до минимум.
8) Пийте не по-малко от 1,5 л вода и течности дневно.
9) Намалете консумацията на мазнини и алкохолни напитки, тъй като са
висококалорични.
10) Движете се ежедневно: ходете пеш или спортувайте съобразно възрастта си.

И запомнете:

Правилното хранене с достатъчен прием на градивни елементи, витамини,
минерали, питейна вода, поддържане на физическа активност, чрез упражняване на
подходящи спортни дейности и туризъм, гарантират добра кондиция и самочувствие
и са ключът към доброто здраве и поддържане на здравословно тегло!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram