1359 празнуват на Йордановден

На един от най-големите християнски празници – Йордановден, денят в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос в Казанлък празнуват общо 1359 човека.

269 са с името Йордан. С кратката му форма Данчо са 42. Ще почерпят за здраве и 183-ма господа с името Божидар. 41 са именниците с името Господин и 93 с Динко. 197 са именниците носещи името Боян. За имен ден се готвят и 28 мъже с името Богомил. Именниците, които носят името Теодосий са 2-ма, а тези с Теодоси – 12.

Едва един е празнуващият с името Божил. 5-ма са с името Борил. 61 са празнуващите с името Богдан, сочи статистика на отдел ГРАО към общината.

От дамите, най-многобройните празнуващи са с името Йорданка – 195. Едва 8 са жените с името Йордана в Казанлък. Празнуват още 40 с името Данка, 17 с Дина и 3 дами с името Дана. 40 са именниците Бистра. 69 дамите с име Божидара, 33 носят името Динка и също празнуват. 11 са жените с име Господинка и едва 2 Господина. 17 дами с името Божана ще почерпят за празника. 14 с име Богдана и 40 с Бояна, 124 са дамите с името Бонка

След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони – наричат се „Мръсни дни“, Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърми, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram